szerző:
hvg.hu

Sokkal jobb, mint az LSD vagy az MDMA.

Ha van egyáltalán biztonságos kábítószer, akkor a hallucinogén varázsgomba az – írja a Newsweek a Global Drug Survey felmérésre hivatkozva.

A kutatók arra jutottak, hogy a gombafogyasztók közül 2016-ban mindössze 0,2 százaléknak volt szüksége orvosi ellátásra. A mesterséges hallucinogének, mint például az LSD vagy az MDMA ehhez képest sokkal gyakrabban juttatta kórházba a használóit.

A kutatás csaknem 120 000 résztvevő adatait vette fel 50 országban. A kérdések a drogfogyasztás módját és gyakoriságát, hatásait és a különböző anyagokat vizsgálták. A megkérdezettek 65 százaléka válaszolt úgy, hogy használ illegális drogokat, és 79 százalék használt életében valamikor.

A Psilocybe gombák használóinak túlnyomó többsége "enyhébb pszichedelikus élmény" reményében próbálta ki a gombát vagy az abból kivont hatóanyagot, illetve a "szociális interakciók" feljavításához, ami körülbelül a bulizást jelentheti.

©

A csekély számú ellátott többsége azért került végül kórházba, mert nem megfelelő gombát fogyasztott. A kutatást vezető Adam Winstock szerint a varázsgomba talán a legveszélytelenebb kábítószer az egész világon. Halálos adagja gyakorlatilag nincs, a fő veszély, ha más, mérges gombával keverik össze.

Más kutatások a gomba egészségügyi felhasználását is felvetik. A New York-i Egyetem tanulmánya azt mutatta ki 2016-ban, hogy a rákos betegek depresszióján és reménytelenségén javított a szer.

Az LSD ennél sokkal veszélyesebb hallucinogén a felmérés eredménye szerint. Az LSD-vel tripezők 1 százaléka, az MDMA-felhasználók 1,2 százaléka került kórházba a drog miatt. "Az LSD nagyon erős kábítószer. Könnyű túladagolni, megbízhatatlan a hatóanyag-tartalom, és akkor kiszámíthatatlan hatás következik", mondta Winstock.

A leggyakrabban pedig a metamfetamin (4,8 százalék) és a szintetikus kannabisz (3,2) fogyasztóinak volt szükségük orvosi ellátásra.

A gomba biztonságosságáról azt érdemes elmondani, hogy a kutatás a túladagolással járó rosszullétet vizsgálta. A hallucinogén anyagok természetesen egyéb veszélyeket is hordoznak, hiszen a felhasználók nem megfelelően reagálnak hétköznapi helyzetekre is. Nem véletlen, hogy a tapasztalt tripezők azt ajánlják, mindig legyen a társaságban egy józan "őrangyal".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson