szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A délben napozás dicsőítése után a TV2 most arról közölt egy riportot, hogy a naptejek rákot okoznak.

Ismét a naptejek rákot okozó hatásáról közölt riportot a TV2 a "Tények" című műsorában azok után, hogy egy hete a "hírműsorban" az hangzott el, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között nem tilos napra menni, sőt, kifejezetten ajánlott is, holott a bőrgyógyászok ezt tiltják a leginkább a káros UV-sugarak miatt.

A TV2-ben a Gönczi Gábor által felkonferált riportban most arról értekeztek, hogy bizonyos naptejek ahelyett, hogy védenék a bőrt, inkább bőrrákot okoznak, és még a májat is károsíthatják.

A riportban ezúttal "Házi Edina natúrkozmetikum specialista, kutató" szólalt meg, aki azt fejtegette, hogy a "kémiai fényvédők okozhatnak rákot", amik "önmagukban ugyan nem rákkeltőek, de az UV-sugárzás hatására a bőrben rákkeltő anyagokká válnak", mert elnyelik az UV-sugarakat, és ez sejtkárosodást okozhat. Egy kevéssé részletezett módon pedig szerinte a májat is károsíthatják.

Házi, akinek egyébként egy saját kozmetikai márkája van, a riportban amellett kardoskodik, hogy a sokkal drágább mechanikai napvédőket kellene inkább használni - és történetesen az ő cége által kínáltak is ilyenek.

Most viszont legalább elhangzott a riportban az is, hogy 11-től délután 2-3-ig nem védenek a mechanikai fényvédők sem a káros sugaraktól.

A 444.hu hozzáteszi, Házi a rossz kémiai fényvédőkkel kapcsolatban valószínűleg az OMC néven jelölt vegyi anyagra utalt, amelyet néhány naptejben használnak, és amely egy 2000-es kutatás szerint a kísérleti egerek bőrén át valóban felszívódott a szervezetbe, de egy későbbi, embereken végzett vizsgálat ezt cáfolta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló

Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló

Akkora volt a felháborodás, hogy mégsem tartják meg a 10 ezer fős hollandiai tesztpartit

Akkora volt a felháborodás, hogy mégsem tartják meg a 10 ezer fős hollandiai tesztpartit

Már csak Strasbourgban bíznak a Mészáros Lőrinc fiával hadakozó bélmegyeri vadászok

Már csak Strasbourgban bíznak a Mészáros Lőrinc fiával hadakozó bélmegyeri vadászok