Biztonsági emberek vették át az irányítást több napra az egyik dunaújvárosi erőműben
Egy jogvita vezethetett oda, hogy májusban biztonsági emberek jelentek meg az egyik dunaújvárosi erőműnél, és több napon keresztül akadályozták a működést.
Na jó, tegyük mindjárt hozzá: nyolc Michelin-csillaggal. A világ legdrágább pop up étterme, az ibizai Sublimotion ezen a nyáron is várja vendégeit. Új vacsoraprogramja az Érzelmes utazás elnevezést kapta.
Ha összespóroltunk a vakációra mintegy félmillió forintot (1500 euró + áfa), akkor már meg is próbálhatunk helyet foglalni az ibizai látványétterembe. De nem árt igyekezni, vagy drukkolni, hátha lemondja néhány elszállt gasztronauta a helyét az egyasztalos vendégtérben, mert máris úgy néz ki, több az eszkimó, mint a fóka. Az eddigi foglalások már 30%-kal meghaladják a tavaly ilyenkorit. Tovább növekedett az érdeklődés a negyedik évadát kezdő, júniustól szeptemberig funkcionáló Sublimotion iránt. A látványétterem egyetlen asztalánál a 2,5-3 órás esti vacsoraprogram keretében egyszerre 12 főt látnak vendégül a 20 fogásos degusztációs menüsorral, s a hozzá komponált gasztroshow műsorával.
A kimondottan borsos ár és a korlátozott fogadó kapacitás dacára tavaly több mint ezren látogatták az idényjellegű éttermet, amelynek Ibiza egyik legszebb partszakaszán, a Playa de Bossán található innovatív ötcsillagos luxusszálló, a Hard Rock ad otthont. Vendégei között a spanyolokon kívül főként gazdag oroszok, arabok, amerikaiak és latin-amerikaiak vannak. Olyan hírességek vacsoráztak náluk 2016-ban, mint a Grammy- és Latin Grammy-díjas énekes Alejandro Sanz, Paz Vega spanyol színésznő, Charlie Carver amerikai színész, a futballista Cristiano Ronaldo, a francia/monacói Alain Ducasse világhírű sztárszakács/étteremtulajdonos és a katalán séf/üzletember Albert Adrià.
A séfek csapatának élén az idén nyáron is a kulináris kalandozások ötletgazdája, a két Michelin-csillagos madridi La Terraza del Casino avantgárd séfje, Paco Roncero áll (nem árt tudni róla, hogy Ferran Adriá tanítványa). A mesterséf szerint a mostani program „egyaránt táplálék lesz a testnek és a léleknek is”.
S valójában nemcsak arról van szó, hogy ez a világ legdrágább étterme, hanem ennél sokkal többről szól: egészen különleges élményről, a kulinária és a különböző virtuális megoldások összekapcsolásáról, amelyek révén a vendégek szinte kilépnek a térből és időből. Az Érzelmes utazás vacsoraprogram résztvevői a helyszínek váltakozásával a madridi Király Színházban, a párizsi kabarék világában, Chaplin Aranyláz c. filmjében érezhetik magukat, megjárhatják a poklot és Thaiföld paradicsomi világát, valamint egy 2050-es étterem gasztronómiai fantáziavilágába is eljuthatnak. A felejthetetlen utazás alatt a gasztronómia kapcsolatba kerül a művészetekkel, zenével, dizájnnal, mágiával, technikai vívmányokkal jelentős művészek és szaktekintélyek közreműködésével.
A legnagyobb hangsúlyt ebben a gasztroshowban mégis az kapja, hogy Paco Roncero az étterem konyhájában idén közreműködő kollégáival összesen nyolc Michelin-csillagot birtokol. A rangos csapatba ezúttal olyan kiváló szakácsok „kaptak behívót”, mint Diego Guerrero (DSTAgE, Madrid), Dani García (Dani García Restaurante, Marbella), Toño Pérez (Atrio, Cáceres) és az alicantei cukrászséf, Paco Torreblanca.
A Sublimotion gasztroutazásra, illetve hasonló vacsoraprojektre más országok is vevők lennének. Az Egyesült Arab Emírségből Dubaj is szívesen látná Paco Roncero ibizai produkcióját, amelyről már – a spanyol sajtó hírei szerint – előrehaladott szakaszban levő üzleti tárgyalások folynak.
Egy jogvita vezethetett oda, hogy májusban biztonsági emberek jelentek meg az egyik dunaújvárosi erőműnél, és több napon keresztül akadályozták a működést.
Az M100-nak 2021-ben egyszer már nekifutottak.
Megvédte a kormány egyedi döntéseit a külügyminiszter.