Ha összespóroltunk a vakációra mintegy félmillió forintot (1500 euró + áfa), akkor már meg is próbálhatunk helyet foglalni az ibizai látványétterembe. De nem árt igyekezni, vagy drukkolni, hátha lemondja néhány elszállt gasztronauta a helyét az egyasztalos vendégtérben, mert máris úgy néz ki, több az eszkimó, mint a fóka. Az eddigi foglalások már 30%-kal meghaladják a tavaly ilyenkorit. Tovább növekedett az érdeklődés a negyedik évadát kezdő, júniustól szeptemberig funkcionáló Sublimotion iránt. A látványétterem egyetlen asztalánál a 2,5-3 órás esti vacsoraprogram keretében egyszerre 12 főt látnak vendégül a 20 fogásos degusztációs menüsorral, s a hozzá komponált gasztroshow műsorával.
A kimondottan borsos ár és a korlátozott fogadó kapacitás dacára tavaly több mint ezren látogatták az idényjellegű éttermet, amelynek Ibiza egyik legszebb partszakaszán, a Playa de Bossán található innovatív ötcsillagos luxusszálló, a Hard Rock ad otthont. Vendégei között a spanyolokon kívül főként gazdag oroszok, arabok, amerikaiak és latin-amerikaiak vannak. Olyan hírességek vacsoráztak náluk 2016-ban, mint a Grammy- és Latin Grammy-díjas énekes Alejandro Sanz, Paz Vega spanyol színésznő, Charlie Carver amerikai színész, a futballista Cristiano Ronaldo, a francia/monacói Alain Ducasse világhírű sztárszakács/étteremtulajdonos és a katalán séf/üzletember Albert Adrià.
A séfek csapatának élén az idén nyáron is a kulináris kalandozások ötletgazdája, a két Michelin-csillagos madridi La Terraza del Casino avantgárd séfje, Paco Roncero áll (nem árt tudni róla, hogy Ferran Adriá tanítványa). A mesterséf szerint a mostani program „egyaránt táplálék lesz a testnek és a léleknek is”.
S valójában nemcsak arról van szó, hogy ez a világ legdrágább étterme, hanem ennél sokkal többről szól: egészen különleges élményről, a kulinária és a különböző virtuális megoldások összekapcsolásáról, amelyek révén a vendégek szinte kilépnek a térből és időből. Az Érzelmes utazás vacsoraprogram résztvevői a helyszínek váltakozásával a madridi Király Színházban, a párizsi kabarék világában, Chaplin Aranyláz c. filmjében érezhetik magukat, megjárhatják a poklot és Thaiföld paradicsomi világát, valamint egy 2050-es étterem gasztronómiai fantáziavilágába is eljuthatnak. A felejthetetlen utazás alatt a gasztronómia kapcsolatba kerül a művészetekkel, zenével, dizájnnal, mágiával, technikai vívmányokkal jelentős művészek és szaktekintélyek közreműködésével.
A legnagyobb hangsúlyt ebben a gasztroshowban mégis az kapja, hogy Paco Roncero az étterem konyhájában idén közreműködő kollégáival összesen nyolc Michelin-csillagot birtokol. A rangos csapatba ezúttal olyan kiváló szakácsok „kaptak behívót”, mint Diego Guerrero (DSTAgE, Madrid), Dani García (Dani García Restaurante, Marbella), Toño Pérez (Atrio, Cáceres) és az alicantei cukrászséf, Paco Torreblanca.
A Sublimotion gasztroutazásra, illetve hasonló vacsoraprojektre más országok is vevők lennének. Az Egyesült Arab Emírségből Dubaj is szívesen látná Paco Roncero ibizai produkcióját, amelyről már – a spanyol sajtó hírei szerint – előrehaladott szakaszban levő üzleti tárgyalások folynak.