szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Kicsit utazni kell, ha a legütősebb street food-lelőhelyeket keressük. Nemhogy magyar, de még csak európai sincs köztük. Ázsia tarol.

A nemrég Manilában véget ért World Street Food Congress 2017 tette közzé a világ legjobb 50 utcai étkezőhelyének a rangsorát. Nagyon úgy tűnik, a vendéglátásnak ebben a kategóriájában az ázsiai országok messze lekörözik a világ más részeinek evőhelyeit, mivel az 50-es toplistából 46-ot jegyeznek. A törpe kisebbség az USA és Mexikó két-két hellyel.

A manilai világkongresszus szakértői testületének döntése alapján – az elnökség amerikai és európai (dán) taggal is rendelkezik – az abszolút győztes Szingapúr lett 14 étkezdével. A győztes Hill Street Tai Wah Bak Chor Mee is közülük került ki, míg a második az Amerikai Egyesült Államokból a Franklin’s BBQ, a harmadik pedig a Che Paek Pu Ob Voon Sen Thaiföldről. Az 50-es világlistára Indonézia 7, Malajzia 6, Thaiföld és a Fülöp-szigetek 5-5, Kína 4, Vietnam 3, Tajvan és India 1-1 hellyel került fel.

A ranglistán első Hill Street Tai Wah Bak Chor Mee először tavaly júniusban szerzett azzal óriási hírnevet, hogy utcai étkezdeként a Chinatown Complex szójás csirkésével együtt (ez a Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice) elsőkként kaptak Michelin-csillagot és bekerültek a Michelin Guide szingapúri kiadványába.

©

A szakács, Tang Chay Seng második generációs tulajdonosként vezeti családi étkezdéjét. A szüleitől örökölt receptjei alapján készíti különleges, puhára párolt sertéshúsos ételeit, amelyek közül az egyik legnépszerűbb a fekete, ecetes-fűszeres sertésborda sambal szósszal.

Csillagos disznót főz
©

Az 50-es toplista első 10 helyén a következők szerepelnek:

1. Hill Street Tai Wah Bak Chor Mee (Szingapúr)

2. Franklin's BBQ (Austin, USA, Texas)

3. Che Paek Pu Ob Voon Sen (Bangkok, Thaiföld)

4. Aling Lucing Sisig (Pampanga, Fülöp-szigetek)

5. Pak Sadi Soto Ambengan (Jakarta, Indonézia)

6. Datau Roast Goose (Shunde, Guangzhou, Kína)

7. General’s Lechon (Manila, Fülöp-szigetek)

8. La Guerrerense (Oaxaca, Mexikó)

9. Line Clear Nasi Kandar (Penang, Malajzia)

10. Chey Sua Fried Carrot Cake (Szingapúr)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!