szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kisfröccs, nagyfröccs, házmester, maflás és még vagy tucatnyi spriccer kerülhet a poharakba, attól függően, mennyi a szóda-bor aránya. De ha igazán menők akarunk lenni, az idén nyáron fröccskoktélozunk.

"Slágergyanúsak" a szóda-bor alapú zöldséges-gyümölcsös-fűszeres frissítők a nagy nyári fesztiválokon és bulihelyeken. De nem kell gyorstalpaló mixersulit kijárni, hogy otthon is keverjünk egyet-egyet. Vagy többet. Kaptunk néhány tippet kánikulai kevercsekre.

agrarszektor.hu

Bear in the Bush

Újragondolt málnaszörp...

Alapozzunk a pohárban jéggel, öntözzünk rá kevés málnaszörpöt. Dobjunk bele bazsalikomlevelet és egy szelet citromot. Töltsük rá a rozét, majd nyomjuk fel szódával. Kicsit megkavarjuk, és már ihatjuk is.

▪ ½ rozébor

▪ ½ szóda

▪ málnaszörp

▪ citrom- vagy lime-karika

▪ bazsalikomlevél

Bortipp: Vesztergom Cabernet Sauvignon Rosé 2016

Brexit

Elég izgis rozékoktél. De hogy miért ezt a nevet kapta a fröccskeresztségben, arról fogalmunk sincs.

A jég után meggyszörppel indítunk, fűszerezzük egy kis fahéjjal. Belekerül a bor, majd keverés után az elmaradhatatlan citrom. Végül felöntjük szódával.

▪ ½ rozébor

▪ ½ szóda

▪ meggyszörp

▪ fahéj

▪ citrom- vagy lime-karika

Bortipp: Várszegi Pincészet Pinot Noir Rosé 2016

Rabbit in the Hole

Ha már anglománia, akkor mi inkább ennek a koktélnak adtuk volna a fenti nevét. Nekünk egy icipicit hajaz a Pimmsre, talán az uborka miatt.

Vegyünk 1-2 dl illatos magyar fehérbort. Löttyintsünk hozzá egy kis bodzavirágszörpöt. Hogy igazán friss legyen, tegyünk bele néhány szelet uborkát. A kerek ízhatás kedvéért jöjjön egy-két citromkarika. Már csak a buborék hiányzik, és a kavarás.

▪ ½ száraz fehérbor

▪ ½ szóda

▪ bodzavirágszörp

▪ néhány szelet uborka

▪ citrom- vagy lime-karika

Bortipp: Kristinus Sziget Fehér 2015

Wine Mojito

Ki nem szereti a mojitót? Most itt a boros változat.

Kezdjük némi jéggel, majd folytassuk a citrommal és egy kis mentával. Rum helyett jön bele a fehérbor, cukor helyett a bodzavirágszörp. Felspricceljük szódával, és már meg is vajákoltuk.

▪ ½ szóda

▪ bodzavirágszörp

▪ citrom- vagy lime-karika

▪ friss mentalevél

Bortipp: Kiss Attila Olaszrizling 2016

(Receptek: Borháló Borkereskedés)


HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!