szerző:
MTI

A hírek szerint a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok sem hajlandóak a következő ciklusban kormányzati felelősséget vállalni, ha nem engedélyezik a melegházasságokat. Merkel viszont kifejezetten nem szeretné, ha kampánytéma lenne a melegházasságok ügye.

Németországban a jobbközép CDU/CSU pártszövetség vezetői, Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök nem ellenzik többé a melegházasság bevezetését. Az új irányvonal szerint engedélyezni kell, hogy a képviselők ne a frakciófegyelemre, hanem a lelkiismeretükre hallgassanak, ha a szövetségi parlamentben (Bundestag) szavazni kell az ügyről – jelentették kedden német hírportálok.

A szeptemberi Bundestag-választásra készülő pártszövetség vezetői azért vizsgálták felül eddigi elutasító álláspontjukat, mert valamennyi lehetséges koalíciós partner, így a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális FDP is világossá tette, hogy nem hajlandó kormányzati felelősséget vállalni a következő ciklusban, ha nem nyitják meg a házasság intézményét az azonos nemű párok előtt.

A Süddeutsche Zeitung című lap szerint a CDU elnöksége vasárnapi ülésén másfél órán keresztül tárgyalt arról, mi a teendő az új helyzetben. Angela Merkel pártelnök-kancellár azt mondta: el kell kerülni, hogy a melegházasság bekerüljön a koalíciós tárgyalások témái közé, és alkudozások tárgya legyen.

A kérdés a választmány hétfői ülésén is előkerült, és végül Angela Merkel személyesen ismertette az új álláspontot a nyilvánossággal a Brigitte című női magazin hétfő esti, berlini rendezvényén, miután egyeztetett Horst Seehofer CSU-elnökkel.

Merkel 2013-as Bundestag-választás kampányában még mereven elzárkózott a melegházasság bevezetésétől. A Brigitte munkatársaival folytatott pódiumbeszélgetésen bírálta, hogy a CDU/CSU vetélytársai pártpolitikai üggyé akarják tenni a házasság kérdését, és hangsúlyozta: a CDU/CSU másként akar eljárni.

"Azt szeretném, hogy a választási kampány ellenére tiszteletteljes módon folytassuk ezt a vitát, és nagy megértéssel forduljunk azok felé, akiknek nehezükre esik egy ilyen döntés" – mondta Merkel, aki szerint sok mindent mérlegelni kell. Tudomásul kell venni, hogy az azonos nemű párok ugyanazokat az értékeket vallják, mint a házasok, a gyermekeknek pedig jobb lehet, ha egy azonos nemű párnál nevelkednek, mint ha házas szüleik bántalmazó kapcsolatban élnek.

A CDU/CSU nem akar "többségi döntéssel keresztülverni" valamilyen irányvonalat a melegházasság ügyében, hanem olyan helyzetet akar teremteni, amelyben mindenki a lelkiismerete alapján foglalhat állást. Ez esetleg a következő törvényhozási ciklusban történhet meg – jelezte Angela Merkel.

A koalíciós társ SPD és a Zöldek részéről kedden hangsúlyozták, hogy szaván fogják a kancellárt, és felszólították: azonnal nyissa meg az utat a melegházasság bevezetése előtt.

Martin Schulz, az SPD elnöke és kancellárjelöltje a párt kormányzati munkáját értékelő berlini tájékoztatóján bejelentette, hogy még a héten, vagyis a szeptember 24-ei választással véget érő ciklus utolsó parlamenti üléshetén napirendre akarják venni az ügyet. Thomas Oppermann frakcióvezető hozzátette, hogy már meg is tették a szükséges lépéseket. "A szavazást ezen a héten megtartja a Bundestag" – állította Oppermann.

Az első kommentárok szerint Angela Merkel "taktikai irányváltást" hajtott végre az ügyben, hogy kifogja a szelet a vetélytársak vitorlájából. Manővere révén a melegházasság kikerülhet a politikai viták témái közül, és így a választási kampány kevésbé lesz megosztó és ideológiai jellegű.

Németországban az azonos nemű párok 2001 óta bejegyzett élettársi kapcsolatra léphetnek. Nagyjából 35 ezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság időközben hat alkalommal a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítésére kötelezte a törvényhozást, így például úgy rendelkezett, hogy az azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény.

Egy idén januárban ismertetett reprezentatív felmérés szerint a németek 83 százaléka támogatja a teljes egyenjogúságot, vagyis a melegházasság bevezetését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megharaptak, majd fojtogattak egy MSZP-s aktivistát Budapesten

Megharaptak, majd fojtogattak egy MSZP-s aktivistát Budapesten

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Nem érdemes bliccelni a vonatokon, a pótdíjak egyre nagyobb részét behajtja a MÁV

Nem érdemes bliccelni a vonatokon, a pótdíjak egyre nagyobb részét behajtja a MÁV

Már a hét évre megítélt uniós források harmadát lehívtuk

Már a hét évre megítélt uniós források harmadát lehívtuk

A Lexus újraértelmezi a gigantikus hűtőrács fogalmát

A Lexus újraértelmezi a gigantikus hűtőrács fogalmát

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán