szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A „fekete az új fekete” jelmondattal élők most nyári finomság formájában is hódolhatnak kedvenc színüknek. Július elejétől már kapható az amerikai mintát követő fagylalt.

Tavaly nyáron írtunk az új, tengeren túli őrületről, a fekete fagyiról. Ez csak egy, a számos sötét színű ételből, mely betört a gasztronómia világába. Létezik már éjszínű változatban hamburger, tészta, macaron, waffel és fánk is. A nyári hűsítő pedig Vincze Annamária, a fekete fagyi magyarországi gyártója kitartásának köszönhetően immár hazánkban is kapható.

Na, de mitől kapja fekete színét?

Mint megtudtuk, étkezési aktív kókuszszénnel színezik a fagyikat. Ez teljesen természetes és egészséges alapanyag, a kókusz héjából nyerik ki. A tesztelés során Antalicz Miklóssal, az M-Gel Kft. (a fagylaltok gyártásáért felelős vállalkozás) tulajdonosával rengeteg színezéket kipróbáltak, mindegyik más ízt kölcsönzött a terméknek. Annamária elmondta, a széntablettával ellentétben ez nem színezi el a székletet, továbbá semmilyen emésztési gondot nem okoz.

Reviczky Zsolt

A szín miatt valószínűleg inkább a fiatalokat nyeri meg ez a desszertkülönlegesség, az idősebbek Miklós szerint hajlamosabbak a hagyományos ízek mellett maradni. Kiemelte, hogy fehér színnel párosítva, színes szórócukrokkal meghintve pedig már nem is olyan barátságtalan a legsötétebb fagylalt.

Ami pedig fekete fagyi történetét illeti, Annamária tavaly számtalanszor találkozott a fekete fagylalttal, viszont csupán a közösségi médián keresztül – ekkor ütötte fel ugyanis a fejét a fekete ételek iránti gasztroőrület. Az interneten keresett fel egy amerikai cukrászt, akitől megszerezte a receptet és a készítéssel kapcsolatos tudnivalókat. Ezután pedig partnert keresett, akit Miklós személyében talált meg.

Reviczky Zsolt

Rengeteget kísérleteztek az ízekkel és a színezékekkel, továbbá a glutén- és laktózmentes változatok megalkotásával. Mint Annamária elmondta, Amerikában rummal bolondítják meg a kókusz ízt – ez itthon jelenleg nincs így. A fagylaltot és a szintén fekete tölcsért almacukorral ízesítik, mely állításuk szerint jobban kiemeli az ízeket, mégsem érezzük tolakodóan édesnek a jeges desszertet. Hazai alapanyagok itt nem jöhetnek szóba, így az alapanyagokat egy amerikai cégen keresztül rendelik, mely európai beszállítóktól szerzi a termékeit.

Reviczky Zsolt

Az árral kapcsolatban Miklós elmondta: „egy igazi cukrász nem fogja többért adni a különlegeset, mint a hagyományosat”. Utalva ezzel a néhány évvel ezelőtti blue curacao alkoholos, és a tavalyi fociőrületből szárnyra kapott Hajrá magyarok fagylaltokra. Tehát valószínűleg telik még limonádéra is a fekete fagyi után.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!