Tavaly megjósoltuk, idénre megérkezett: itt a fekete fagyi

A „fekete az új fekete” jelmondattal élők most nyári finomság formájában is hódolhatnak kedvenc színüknek. Július elejétől már kapható az amerikai mintát követő fagylalt.

  • hvg.hu hvg.hu
Tavaly megjósoltuk, idénre megérkezett: itt a fekete fagyi

Tavaly nyáron írtunk az új, tengeren túli őrületről, a fekete fagyiról. Ez csak egy, a számos sötét színű ételből, mely betört a gasztronómia világába. Létezik már éjszínű változatban hamburger, tészta, macaron, waffel és fánk is. A nyári hűsítő pedig Vincze Annamária, a fekete fagyi magyarországi gyártója kitartásának köszönhetően immár hazánkban is kapható.

Na, de mitől kapja fekete színét?

Mint megtudtuk, étkezési aktív kókuszszénnel színezik a fagyikat. Ez teljesen természetes és egészséges alapanyag, a kókusz héjából nyerik ki. A tesztelés során Antalicz Miklóssal, az M-Gel Kft. (a fagylaltok gyártásáért felelős vállalkozás) tulajdonosával rengeteg színezéket kipróbáltak, mindegyik más ízt kölcsönzött a terméknek. Annamária elmondta, a széntablettával ellentétben ez nem színezi el a székletet, továbbá semmilyen emésztési gondot nem okoz.

Reviczky Zsolt

A szín miatt valószínűleg inkább a fiatalokat nyeri meg ez a desszertkülönlegesség, az idősebbek Miklós szerint hajlamosabbak a hagyományos ízek mellett maradni. Kiemelte, hogy fehér színnel párosítva, színes szórócukrokkal meghintve pedig már nem is olyan barátságtalan a legsötétebb fagylalt.

Ami pedig fekete fagyi történetét illeti, Annamária tavaly számtalanszor találkozott a fekete fagylalttal, viszont csupán a közösségi médián keresztül – ekkor ütötte fel ugyanis a fejét a fekete ételek iránti gasztroőrület. Az interneten keresett fel egy amerikai cukrászt, akitől megszerezte a receptet és a készítéssel kapcsolatos tudnivalókat. Ezután pedig partnert keresett, akit Miklós személyében talált meg.

Reviczky Zsolt

Rengeteget kísérleteztek az ízekkel és a színezékekkel, továbbá a glutén- és laktózmentes változatok megalkotásával. Mint Annamária elmondta, Amerikában rummal bolondítják meg a kókusz ízt – ez itthon jelenleg nincs így. A fagylaltot és a szintén fekete tölcsért almacukorral ízesítik, mely állításuk szerint jobban kiemeli az ízeket, mégsem érezzük tolakodóan édesnek a jeges desszertet. Hazai alapanyagok itt nem jöhetnek szóba, így az alapanyagokat egy amerikai cégen keresztül rendelik, mely európai beszállítóktól szerzi a termékeit.

Reviczky Zsolt

Az árral kapcsolatban Miklós elmondta: „egy igazi cukrász nem fogja többért adni a különlegeset, mint a hagyományosat”. Utalva ezzel a néhány évvel ezelőtti blue curacao alkoholos, és a tavalyi fociőrületből szárnyra kapott Hajrá magyarok fagylaltokra. Tehát valószínűleg telik még limonádéra is a fekete fagyi után.