szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemrég lezajlott Országos Borverseny aranyérmes borai máris felhívták magukra a figyelmet határainkon túl. Az első nemzetközi megmérettetés mérlege a csehországi Oenoforumon: egy nagyaranyérem, nyolc aranyérem és két kategóriagyőzelem.

A borokat 9 ország szakértőiből álló, 42 fős szakmai zsűri kóstolta. A zsűriben európai borászok és szőlőtermelők, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV), a Nemzetközi Borász Szövetség (UIOE), valamint Csehország és Szlovákia neves borszakemberei értékeltek. A versenyre 8 országból 541 bor érkezett. A tételek közel felét nevezték külföldről, a magyar boroknak így nemcsak cseh és szlovák, hanem francia, olasz, német, új-zélandi vetélytársai voltak.

©

A mintákat az Országos Borverseny díjnyertes boraiból a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) válogatta és juttatta el a versenyre. A HNT és a Magyar Turisztikai Ügynökség a továbbiakban is ezekből a díjnyertes tételekből készült borválogatással népszerűsíti a magyar borokat itthon és külföldön. A szőlész-borász szakmaközi szervezet a közeli külpiacok, így a Visegrádi Négyek piaca felé nyitna, ebben az évben több megjelenést is terveznek a V4-es országokban.

A természetes édes borok kategóriagyőztese a Basilicus Tokaji 2013-as 6 puttonyos Aszúja lett, a legjobb vörösbor címet pedig a Sauska Pincészet 2012 Villányi Prémium Cabernet franc-ja nyerte el.

Aranyérmes lett: a Szeleshát Cuveé 2011, a Kincsem Kastély Hárslevelű késői szüret 2013, a Grand Tokaj Aszú 6 puttonyos 2013, a Thummerer Egri Cabernet Sauvignon Superior 2012, a Vylyan Mandolás 2012, a Sauska Villányi Cabernet Franc 2012, a Schieber Quinta Essentia 2012 és a Hangavári Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013.

Nagyarany: Basilicus Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!