szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A néhai elnök orvosának könyve a Nelson Mandela Alapítvány szerint meg sem jelenhetett volna, és tele van pontatlansággal. A szerző állította: senkit sem akart megbántani.

Kivonták a forgalomból a Nelson Mandela néhai dél-afrikai elnök utolsó éveiről szóló könyvet, mert a család nagyon rossz néven vette, hogy a szerző publikált orvosi titoknak számító információkat is a 2013 decemberében, 95 évesen elhunyt politikusról.

A kiadó, a Penguin Random House hétfőn jelentette be, hogy "a család iránti tiszteletből" azonnal hatállyal visszavonja a Mandela's Last Years című, július 18-án megjelent könyvet, amelyet Vejay Ramlakan, a néhai elnök orvosa írt a hazáját az apartheid rendszerből 1994-ben kivezető politikus utolsó éveiről.

Sajtóértesülések szerint Graca Machel, Nelson Mandela özvegye bírósági perrel fenyegette meg a kiadót és a szerzőt az intim részletek és orvosi titkok kifecsegése miatt, a család más, befolyásos tagjai pedig támogatták ebben.

A könyv aprólékosan leírja például, hogy vért köhögött a hosszan betegeskedő Mandela egy fertőző tüdőgyulladás miatt, vagy azt, hogyan kapott lángra egy mentőautó, amely 2013 júniusában a kórházba száguldott vele, és miként fedeztek fel egy titokban felszerelt kamerát a hullaházban, ahol Mandela holtteste volt.

A kiadó közleménye szerint a könyv azt a bátorságot és erőt akarta lefesteni, amelyet Nelson Mandela élete utolsó pillanatáig tanúsított, és egyáltalán nem akartak tiszteletlenek lenni, a családtagok negatív reakcióira tekintettel azonban a visszavonás mellett döntöttek.

A szerző egy vasárnapi tévéinterjúban azt állította: a könyv kiadása előtt konzultált minden érintettel, megkapta a család engedélyét is a publikáláshoz, ugyanakkor nem volt hajlandó megnevezni, hogy személy szerint ki bólintott rá a memoár megjelentetésére.

A Nelson Mandela Alapítvány szerint a könyvnek nem kellett volna megjelennie, és kiadásához az alapítványnak nincs is semmi köze. Az alapítvány szóvivője szerint alaposan áttanulmányozzák a szöveget, és közzéteszik az összes "pontatlanság" listáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Pénznyelő portál, balatoni hétvége - erre költött az elmúlt 5 évben az MSZP pártalapítványa

Pénznyelő portál, balatoni hétvége - erre költött az elmúlt 5 évben az MSZP pártalapítványa

Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál

Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál