szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A karcsú emberek egy részénél kifejezetten magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

A karcsúság nem jelent védelmet a diabétesz ellen: minden ötödik vékony embernél magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A Német Diabéteszkutató Központ (DZD) tudósai végeztek a témában vizsgálatokat, eredményeiket a Cell Metabolism című szaklapban mutatták be.

"A karcsú az egészséges – tartja a mondás, ez azonban nem mindig igaz. Az összetett betegségre nem léteznek egyszerű magyarázatok" – írták a kutatók. A karcsú emberek 18 százalékának ugyanis károsodott az anyagcseréje a szakértők szerint, ezért náluk háromszor nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés, éri őket szívinfarktus vagy agyvérzés, mint az egészséges anyagcseréjű embereket. Esetükben a rizikó még a túlsúlyos, de egészséges anyagcseréjű emberekénél is nagyobb.

Az okokat kutatva Norbert Stefan szakértő vezetésével a Tübingeni Orvostudományi Egyetem és a DZD kutatói arra jutottak, hogy az érintett karcsú emberek csak kevés zsírt raktároznak a lábukon, ami funkcionális zavar. A szakértők szerint az orvosoknak az anyagcsere károsodását kellene vizsgálniuk azoknál a pácienseknél, akik kevés zsírt raktároznak lábukon és a metabolikus szindróma (anyagcserével kapcsolatos tünetegyüttes) jeleit mutatják.

A metabolikus szindróma többek közt a belső szerveknél kialakuló zsírlerakódások és magas vérnyomás formájában jelentkezik.

"Az eredmények szerint a 2-es típusú diabétesz egy nagyon heterogén betegség" – mondta Baptist Gallwitz, a tübingeni Diabetológiai Klinika vezetője, a Német Diabétesz Társaság egykori elnöke. Kiemelte: korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a vékony emberek szervezete is reagálhat rosszul az inzulinra, régóta nincs azonban válasz arra, milyen mechanizmusok felelősek ezért. Ugyanakkor hozzátette, hogy a diabétesz legnagyobb rizikófaktora továbbra is a kóros túlsúly.

A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) a normál súlyra törekvést javasolja azoknak, akiknél nagy a diabétesz kialakulásának kockázata.

"Ez azonban ezekre az emberekre nem érvényes" – mondta Antje Gahl, a DGE szóvivője. Mindenki, így a karcsú emberek esetében is például a vörös, feldolgozott hús, a cukros üdítők és a tojás fogyasztása növeli a diabétesz kockázatát. A teljes kiőrlésű termékek, zöldség, gyümölcs és tejtermékek fogyasztása viszont csökkenti a rizikót – mondta a szakember.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!