szerző:
hvg.hu

Leánykori nevét már tavaly Budaváriról Budapestre változtatta, de a helyet, ahol felnövekedett, nem hagyta el. Huszonhatodszor nyitja meg kapuit szeptember 7-én, csütörtökön Európa egyik legfrekventáltabb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál.

Továbbra is a budai Várban randevúznak szeptember 7-10. között az ország borvidékei, a határon túli és külföldi pincészetek. A borkedvelő közönséget közel 200 hazai és külföldi kiállító várja több ezer borral.

A fesztivál vendég országa ezúttal Chile, amely a világ 5. legnagyobb borexportőre, bortermelése alapján pedig a 7. a nemzetközi listán. Borvidékeinek természetes földrajzi védettsége biztosítja, hogy boraik a lehető legegészségesebb szőlőből készüljenek. A fesztivál ideje alatt a Halászó fiú udvarban lévő standon több mint 40 féle chilei tételt kínálnak.

A hazai borvidékek legjobb pincészetei mellett Horvátország, Erdély, Franciaország, Ausztria és Olaszország is képviselteti magát.

A poharazáshoz, a borok felfedezéséhez, ahogy minden évben, az idén is gazdag gasztronómiai kínálat járul. A hagyományos fesztiválkonyhától a street foodon át a gourmet-különlegességekig, minden szegmensben adódnak jó falatok kinek-kinek ízlése, kedve szerint, és természetesen a kóstolt borokkal harmonizálva.

Az idén sem maradhat ki a fesztiválgasztróból a SPAR Grill, a Szega Market, az Antik Rétes Műhely, és persze az Országkonyha. Újdonság a Czinege Füstölgő Sarok BBQ Big Green Eggben készülő ételeivel. A megújult, fesztiválszínpad mögötti Falatozó Kertben „dolce vita”, azaz a La Lasagneria, igazi lasagne-val és más, originális olasz specialitásokkal. Hamisíthatatlan olasz életérzés természetesen olasz séf tolmácsolásában.

A hazai tradicionális vonalat helyben gyúrt tésztákból készült finomságokkal, frissen, kemencében sütött magyaros ételekkel, extra feltétekkel erősíti a Szittya Pita Kenyérlángosozó és a Szittya Buci. A gourmet -kat az Oroszlános udvarban a Ritz-Carlton Hotel étterme, a Deák St. Kitchen várja. Nem kell messzire menni a tenger gyümölcseiért sem, csak pár lépés a Lobster Bár, ahol homárból, langusztából, rákból és kagylóból készítik el az ízletes fogásokat.

©

Desszert a Gerbeaud standján, a Bolkánál, vagy éppen a Kastélyosdombi Sajtműhelynél. Éberen a Julius Meinl osztrák kávéspecialitásai és a Pellini Caffè olasz kávéi tartják a fesztiválozókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

Indul az ígéretdömping: kinek (nem) épül tovább a metró?

Indul az ígéretdömping: kinek (nem) épül tovább a metró?

Érdemes lesz ma este bekapcsolni a tévét, 8-tól izgalmas űrműsorokat ad a National Geographic

Érdemes lesz ma este bekapcsolni a tévét, 8-tól izgalmas űrműsorokat ad a National Geographic

Ismét több tízezren követelték Andrej Babis lemondását

Ismét több tízezren követelték Andrej Babis lemondását

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai