szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valószínűleg a kaposvári polgárok is elbizonytalanodtak, amikor azt olvasták a hírekben, hogy övék Európa legszebb főtere. Sajnos ez így ebben a formában nem igaz.

"A kaposvári Kossuth tér lett Európa legszebb főtere" - írta az MTI péntek esti hírében, aztán szombatra jól meg is fotózták a témát, így már tizenhatszor szerepel ez a mondat a hírfolyamukban. Tovább olvasva azonban kiderül, hogy nem pont arról van szó, hogy mondjuk innentől kezdve Kaposvár hivatalosan is szebb főtérrel büszkélkedhet, mint mondjuk Siena. De legalább virágosabbal. 

A Európai Virágos Városok és Falvak Versenyét (Entente Florale Europe) egy nonprofit szervezet szervezi, amelyre minden ország nevezhet egy várost és egy falut, amelyek aztán vagy egy aranyérmet, vagy egy ezüstérmet nyernek. Kaposvár például a város kategóriában ezüstérmet kapott, de ez nem a főterére vonatkozik, hanem arra, hogy mennyire élhető a környezet a városban. A zsűri végigmegy pár hónap alatt a jelölt városokon, és mindegyiknek ad egy ezüstöt, vagy egy aranyat. A városok között például öt aranyat és három ezüstöt osztottak ki, mást nem. Ugyanígy a falvakon is, a magyar jelölt ebben a kategóriában Tihany volt, és aranyat is kapott. Itt három aranyat és négy ezüstöt osztottak ki a hét jelölt között. Vagyis így mindenki jól jár.

Ja, és hogy mely országok adtak le idén jelölést város kategóriában? Hát összesen hét európai ország: Ausztria, Belgium, Csehország, Németország, Magyarország, Hollandia, Szlovénia (ők két várost is jelöltek.)

Szóval tehát van egy verseny, amelyen hét ország indítja egy-egy élhető környezetűnek tartott városát, és ezek közül a városok közül Kaposvár különdíjra pályázott, és meg is kapta azért, mert szép és virágos a főtere, illetve a virágok szépen passzolnak a térhez. Tavaly egyébként Mosonmagyaróvár is megkapta ugyanezt a díjat.

Nézegessen képeket a legszebb virágos főtérről:

©
©
©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!