szerző:
hvg.hu

Valószínűleg a kaposvári polgárok is elbizonytalanodtak, amikor azt olvasták a hírekben, hogy övék Európa legszebb főtere. Sajnos ez így ebben a formában nem igaz.

"A kaposvári Kossuth tér lett Európa legszebb főtere" - írta az MTI péntek esti hírében, aztán szombatra jól meg is fotózták a témát, így már tizenhatszor szerepel ez a mondat a hírfolyamukban. Tovább olvasva azonban kiderül, hogy nem pont arról van szó, hogy mondjuk innentől kezdve Kaposvár hivatalosan is szebb főtérrel büszkélkedhet, mint mondjuk Siena. De legalább virágosabbal. 

A Európai Virágos Városok és Falvak Versenyét (Entente Florale Europe) egy nonprofit szervezet szervezi, amelyre minden ország nevezhet egy várost és egy falut, amelyek aztán vagy egy aranyérmet, vagy egy ezüstérmet nyernek. Kaposvár például a város kategóriában ezüstérmet kapott, de ez nem a főterére vonatkozik, hanem arra, hogy mennyire élhető a környezet a városban. A zsűri végigmegy pár hónap alatt a jelölt városokon, és mindegyiknek ad egy ezüstöt, vagy egy aranyat. A városok között például öt aranyat és három ezüstöt osztottak ki, mást nem. Ugyanígy a falvakon is, a magyar jelölt ebben a kategóriában Tihany volt, és aranyat is kapott. Itt három aranyat és négy ezüstöt osztottak ki a hét jelölt között. Vagyis így mindenki jól jár.

Ja, és hogy mely országok adtak le idén jelölést város kategóriában? Hát összesen hét európai ország: Ausztria, Belgium, Csehország, Németország, Magyarország, Hollandia, Szlovénia (ők két várost is jelöltek.)

Szóval tehát van egy verseny, amelyen hét ország indítja egy-egy élhető környezetűnek tartott városát, és ezek közül a városok közül Kaposvár különdíjra pályázott, és meg is kapta azért, mert szép és virágos a főtere, illetve a virágok szépen passzolnak a térhez. Tavaly egyébként Mosonmagyaróvár is megkapta ugyanezt a díjat.

Nézegessen képeket a legszebb virágos főtérről:

©
©
©
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A posta idén mindenkinek kiviszi a karácsonyi ajándékot. Egy feltétellel

A posta idén mindenkinek kiviszi a karácsonyi ajándékot. Egy feltétellel

Keményen pörögtek az orosz trollok, 10+ millió bejegyzést tettek közzé a Twitteren

Keményen pörögtek az orosz trollok, 10+ millió bejegyzést tettek közzé a Twitteren

Fegyverkezik az Orbán-kormány

Fegyverkezik az Orbán-kormány

A kormány épp leépít, miközben Újbuda pluszfizetéssel enyhítené a munkaerőhiányt

A kormány épp leépít, miközben Újbuda pluszfizetéssel enyhítené a munkaerőhiányt

Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

Marabu FékNyúz: Mészárlás

Marabu FékNyúz: Mészárlás