Ros hasána – avagy (héberül) az év feje örömünnep, a jó és szerencsés újrakezdést jelképezik egyszerű étkei is. Az ünnepi tálra pár szem felszeletelt alma, méz és mellé barchesz (kalács) kerül, ami ilyenkor nem a megszokott hosszúkás forma, hanem kerek vagy csiga alakú a beköszöntő kerek évet, az élet folyamatosságát szimbolizálva. A tálon még gránátalma (a hiedelem szerint 613 magja van, ahány parancsolat a Tórában) vagy datolya is helyet kaphat, kabbalisztikus, szerencsét, bőséget hozó gyümölcsök. Valami édes, valami gömbölyű – hogy kerek legyen az új esztendő, s édes minden napja.

"...almát, mézet és sárgarépát kell enni, hogy az új év édes legyen, s ugyanakkor kerülni kell a savanyú ételeket, így minden olyat, amiben paradicsom van. Ezenkívül nem tesznek az ételekbe diót, mert a héber bűn és dió szónak egyenlő a számértéke: 17..." – írja Körner András a Magyar zsidó konyha című nemrégiben megjelent kultúrtörténeti kötetében a hagyományos ünnepi vacsoráról, amely a bor feletti áldással, a kidussal és a barchesz egy darabkájának mézbe mártásával veszi kezdetét.
Persze azért dukál még bőven más is a kétnapos ünnepre: aranyló tyúk-, liba- vagy marhahúsleves, baromfi vagy hal főve, sütve, töltve. A leveshúshoz édes főzelék, gyümölcsmártás, kompót. A halat, tyúkot ilyenkor a fejével együtt főzik, viszik az asztalra (hiszen az év feje van!).
A vacsora-ebéd végén csupa almás, mézes desszert. Amit akár az utolsó, napszállta előtti órában is össze lehet hozni.
Például az almás palacsintatortát.
Hozzávalók a tésztához: 1 evőkanál cukor ½ dl tej ½ dl tejszín 2 db tojás 3-4 evőkanál liszt csipet só reszelt citromhéj 3 db közepes alma 1 csomag vaníliás cukor 1 késhegynyi őrölt fahéj kevés porcukor Elkészítés:
|
1. A tészta hozzávalóit a tojásfehérjék kivételével összekeverjük.
2. A tojások fehérjét habbá verjük és összeforgatjuk a kikevert tésztával.
3. Olajjal kikent közepes méretű, kerek, kissé előmelegített jénai tálba öntjük a tészta felét. A hámozott, kimagozott, karikára vágott almákat több sorban ráfektetjük, fahéjas, vaníliás cukorral meghintve.
4. A jénai tálat főzőlapra tesszük és 2-3 percig, míg a tészta megköt, hevítjük.
5. A tetejére öntjük a tészta másik felét és a tálat 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Addig sütjük az almás palacsintarakottast, amíg a teteje megpirul. Ha kész, megszórjuk porcukorral, és mint a tortát, cikkekre vágva tálaljuk. Akár édességnek, akár húsok kísérőjének is gyorsan elkészülhet az ünnepi Cimesz. A különféle cimeszek a legédesebb zsidó ételek. A fogásnak számos változata van. A legközkedveltebb sárgarépából és/vagy aszalt gyümölcsökből készül, természetesen sok cukorral vagy mézzel. Nem is kell bíbelődni pontos mennyiségekkel. A családtagok, a vacsoravendégek számához viszonyítva közepes méretű sárgarépákat felkarikázva olajon párolni kezdünk. Amikor félig megpuhultak, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és belecsorgatunk pár kanál mézet. Hozzáadunk jó 1-2 maréknyi mazsolát (aszalt szilvát, sárgabarackot), ízesítjük őrölt fahéjjal, és készre főzzük (az elpárolgó vizet kanalanként pótoljuk, nehogy odaégjen). Melegen tálaljuk. |