szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tisri hónap első napján megszólalnak a sófárok, és beköszönt az új esztendő. A zsidóság a lunáris zsinagógai naptár szerint most ünnepli a világ s az ember teremtésének 5778. évfordulóját. S hogy mi kerül az ünnepi asztalra? A lehető legegyszerűbb.

Ros hasána – avagy (héberül) az év feje örömünnep, a jó és szerencsés újrakezdést jelképezik egyszerű étkei is. Az ünnepi tálra pár szem felszeletelt alma, méz és mellé barchesz (kalács) kerül, ami ilyenkor nem a megszokott hosszúkás forma, hanem kerek vagy csiga alakú a beköszöntő kerek évet, az élet folyamatosságát szimbolizálva. A tálon még gránátalma (a hiedelem szerint 613 magja van, ahány parancsolat a Tórában) vagy datolya is helyet kaphat, kabbalisztikus, szerencsét, bőséget hozó gyümölcsök. Valami édes, valami gömbölyű – hogy kerek legyen az új esztendő, s édes minden napja.

Facebook

"...almát, mézet és sárgarépát kell enni, hogy az új év édes legyen, s ugyanakkor kerülni kell a savanyú ételeket, így minden olyat, amiben paradicsom van. Ezenkívül nem tesznek az ételekbe diót, mert a héber bűn és dió szónak egyenlő a számértéke: 17..." – írja Körner András a Magyar zsidó konyha című nemrégiben megjelent kultúrtörténeti kötetében a hagyományos ünnepi vacsoráról, amely a bor feletti áldással, a kidussal és a barchesz egy darabkájának mézbe mártásával veszi kezdetét.

Persze azért dukál még bőven más is a kétnapos ünnepre: aranyló tyúk-, liba- vagy marhahúsleves, baromfi vagy hal főve, sütve, töltve. A leveshúshoz édes főzelék, gyümölcsmártás, kompót. A halat, tyúkot ilyenkor a fejével együtt főzik, viszik az asztalra (hiszen az év feje van!).

A vacsora-ebéd végén csupa almás, mézes desszert. Amit akár az utolsó, napszállta előtti órában is össze lehet hozni.

Például az almás palacsintatortát.

Hozzávalók a tésztához:

1 evőkanál cukor
½ dl tej
½ dl tejszín
2 db tojás
3-4 evőkanál liszt
csipet só
reszelt citromhéj

3 db közepes alma
1 csomag vaníliás cukor
1 késhegynyi őrölt fahéj
kevés porcukor


Elkészítés:


1. A tészta hozzávalóit a tojásfehérjék kivételével összekeverjük.

2. A tojások fehérjét habbá verjük és összeforgatjuk a kikevert tésztával.

3. Olajjal kikent közepes méretű, kerek, kissé előmelegített jénai tálba öntjük a tészta felét. A hámozott, kimagozott, karikára vágott almákat több sorban ráfektetjük, fahéjas, vaníliás cukorral meghintve.

4. A jénai tálat főzőlapra tesszük és 2-3 percig, míg a tészta megköt, hevítjük.

5. A tetejére öntjük a tészta másik felét és a tálat 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Addig sütjük az almás palacsintarakottast, amíg a teteje megpirul.

Ha kész, megszórjuk porcukorral, és mint a tortát, cikkekre vágva tálaljuk.

Akár édességnek, akár húsok kísérőjének is gyorsan elkészülhet az ünnepi Cimesz.

A különféle cimeszek a legédesebb zsidó ételek. A fogásnak számos változata van. A legközkedveltebb sárgarépából és/vagy aszalt gyümölcsökből készül, természetesen sok cukorral vagy mézzel. Nem is kell bíbelődni pontos mennyiségekkel. A családtagok, a vacsoravendégek számához viszonyítva közepes méretű sárgarépákat felkarikázva olajon párolni kezdünk. Amikor félig megpuhultak, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és belecsorgatunk pár kanál mézet. Hozzáadunk jó 1-2 maréknyi mazsolát (aszalt szilvát, sárgabarackot), ízesítjük őrölt fahéjjal, és készre  főzzük (az elpárolgó vizet kanalanként pótoljuk, nehogy odaégjen). Melegen tálaljuk.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!