szerző:
Vándor Éva
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elsőre talán bóknak hangzik, de az angol nyelvterületről a világot meghódító MILF mozaikszó körülbelül az utcai füttyögések szintjét üti meg. Itt volt az ideje, hogy felváltsa egy új fogalom, amelyben már a tiszteletnek is helye van. Ismerkedjenek meg a WHIP-pel.

Ismerjük a közhelyet, miszerint a kor csak egy szám, de annyira azért nem tudjuk komolyan venni. A kor egy hatalmas társadalmi, kulturális, érzelmi csomag, amelyet cipelünk magunkkal. A kor nem egy szám, hanem sokkal inkább egy skatulya. A nők esetében pedig szinte minden korkérdés – különösen, ha a vonzerőről, a szexiségről van szó, ezeknek a tulajdonságoknak ugyanis nagyon határozott szavatossági ideje van. Olyannyira, hogy akik szembemennek ezzel az alapvetéssel, és például egy bizonyos kor fölött – ráadásul úgy, hogy még anyák is – vonzóak, és nem riadnak vissza attól, hogy náluk fiatalabb partnerekkel éljék meg ezt, külön címkét kaptak a férfiaktól, hogy kiemeljék őket a szerintük nem szexi tömegek szürkeségéből, ahol szemükben az anyákat már csak a gondterhelt ráncaik és az iskolai ünnepségre sütött kekszeik határozzák meg.

Lassan húsz év eltelt azóta, hogy az Amerikai pite megajándékozta a civilizációnkat a MILF fogalmával, és a rövidítés (amely kibontva már nem olyan szalonképes: mother I’d like to fuck, vagyis anya, akit megdugnék) azóta sem akar kikopni a szótárunkból – talán nem fügetlenül attól, hogy a pornóipar egyik kedvenc motívuma is lett, éppen ezért még ma is veszélyes csak úgy beírni a keresőbe (mi szóltunk). A MILF hatalmas sikerét magyarázza az a mélyen rögzült társadalmi-kulturális kiindulópont, amelynek fricskát adott, miszerint az anyákat nem érdekli a szex, csak a gyereknevelés, így természetesen a férfiak számára is teljesen érdektelenek. Aztán kiderült, hogy mégis. Ha egy nő történetesen nemcsak anya, hanem még vonzó is, ráadásul nyitott a szexre miután egy vagy több gyereknek életet adott, az olyan kincs, hogy már a férfiak szemében is komoly vadászzsákmánynak tűnik.

Míg a MILF-ezés a magyar sajtóban és közbeszédben is kivirágzott, a másik ilyen fogalom inkább csak angol nyelvterületen akadt be. A cougar, azaz a puma már egy aktívabb, erőszakosabb attitűdöt sugall: a folyton ugrásra készen álló, fiatal férfiakra vadászó érett nő prototípusa ez, a fogalom abból indul ki, hogy egy férfi nem képes úgy vonzódni egy nála idősebb nőhöz, mint egy nála fiatalabbhoz. Ha mégis, az ilyen kapcsolatok létjogosultságát inkább a fetisizálásukon keresztül ismerik el: minden nő, aki úgy ismerkedik, hogy közben nem érdekli a kora, puma lesz. A MILF-nél éppen ezért ez egy fokkal már kevésbé hízelgő, mert szinte perverznek állítja be azt a nőt, aki fiatalabb férfival lép kapcsolatba. Ugyanakkor a MILF-fel ellentétben a puma legalább valamiféle önrendelkezést ad egy idősebb nőnek: míg a MILF egy férfi vágyainak a tárgya, addig a puma a saját vágyainak a tárgyait veszi célba.

Ha a hétköznapokban nem is olyan megszokott, a celebek magánéletében turkáló, az évszámok bűvöletében születő cikkekből tudjuk, kire gondolnak azok, akik nézeteit kifejezéséhez ezt az eszköztárat bírják használni, ha MILF-ről vagy pumáról van szó. A most 54 éves Demi Moore általában kiemelt helyet kap ebben a halmazban, a korábban Ashton Kutcherhez, mostanában a 42 éves Tobey Maguire-hoz fűződő kapcsolata miatt. Vagy ott van a 47 éves Mariah Carey és a 34 éves Bryan Tanaka, és a francia választások óta a sajtó nem tud betelni a 39 éves Emmanuel Macron és a 64 éves Brigitte Macron közötti korkülönbséggel. És persze ott van az örökké dögös Madonna, akinek természetesen van véleménye a témáról:

„A legtöbb korombeli férfinak felesége és gyerekei vannak. Nem randiképesek. Én kalandvágyó ember vagyok, ráadásul az életem is elég őrült. Emellett egyedülálló anya is vagyok. Szóval nyitottnak, kalandornak kell lenned ahhoz, hogy belépj a világomba. Azok az emberek, akik idősebbek, már megállapodtak, és talán már nem olyan kalandvágyóak, mint a fiatalabbak” –vázolta fel a kapcsolatait alakító mozgatórugókat egy 2015-ös interjúban.

De mi a gond azzal, ha egy anyát MILF-eznek? Mindenekelőtt az, hogy sértő, megalázó, udvariatlan és tiszteletlen. A MILF ugyanis nem egy bók, még ha elsőre annak hangzik is. Sokkal inkább a jól ismert utcai füttyögés leegyszerűsített, rövidítésbe csomagolt változata, amely két tulajdonságba szorítja be egy nő lényegét: az anyaságába és a szexualitásába. Talán nem kell sok fantázia ahhoz, hogy azért kifinomultabb módja is van a bókolásnak annál, mint hogy valaki anya, de azért szexuális tárgynak is elmegy.

Bármennyire is ezt diktálja a reklámipar, a vallás, a politika, egy nőt nem az anyasága és nem a vonzereje határoz meg.

A MILF ráadásul azt sugallja, hogy alapjáraton a nők elveszítik a vonzerejüket amint anyák lesznek. És igen, ez az a fogalom, amelynél nyugodtan használhatjuk a szexista jelzőt is, mert két részre osztja a nőket: vannak, akik elég vonzóak ahhoz, hogy felkeltsék a férfiak érdeklődését, és vannak, akik nem, és ez utóbbiak pedig többé-kevésbé értéktelenek. És természetesen mind a két kategóriába a férfiak szempontjai alapján kerülnek be a nők, mintha a maguk jogán nem lehetnének tulajdonságaik. Innen nézve pedig már nem olyan vicces és jópofa a MILF-ezés.

Bármennyire beitta magát a közgondolkodásba, joggal vetődött fel, hogy mindkét fogalmat ideje lenne lecsérélni. Nem olyan rég be is futott egy viszonylag átgondolt javaslat.

Az új kód, a WHIP. Angolul a

Women who are Hot, Intelligent and in their Prime,

magyarul talán úgy fordíthatnánk, hogy nők, akik dögösek, intelligensek és a legjobb korban vannak. A velük kapcsolatba kerülő férfiakat pedig a nyelvújító szerint egyszerűen csak iszonyú szerencséseknek kell nevezni.

Az újrabrandelés mögött az 51 éves író, Bibi Lynch áll, aki a saját, fiatalabb férfiakhoz kapcsolódó tapasztalataiból kiindulva érezte szükségét egy olyan címkének, amely kivételesen nem tárgyiasítja és alázza a nőket, és felülírja az olyan kizárólagosságokat, hogy egy nő vagy dögös, vagy intelligens – a kettő együtt nem megy. Szerinte a WHIP nemcsak méltányosabb, hanem viccesebb, okosabb és szexibb is, mint a korábbi címkék, bár ő nyilván elfogult. Az viszont kétségtelen, hogy a WHIP kísérletet tesz arra, hogy a társadalom figyelmét a nők értékeire, képességeire fordítsa, és ne csak a testük számítson.

Lynch felvetése szerint a nők akkor vannak a legjobb korban, amikor az ő korában vannak. Ma az 50 már nem azt jelenti, mint régen, mondja, és már nemcsak Salma Hayek, Monica Bellucci, Halle Berry vagy Michelle Pfeiffer kiváltsága, hogy ötvenesként jó formában legyen, hanem a hétköznapi halandóké is – bár ezt a részt érdemesebb kicsit megengedőbben kezelni, hiszen mindenki máskor és másképp van a legjobb korban. Van, aki a húszas éveiben, van, aki a hetvenes éveiben teljesedik ki.

Természetesen a WHIP is csak egy címke, amellyel bonyolult élethelyzeteket, és milliónyi egyéni megtapasztalást tehetünk valamennyire befogadhatóvá és megfoghatóvá. És még ha felületesnek tűnik is, még mindig szerencsésebb, mint az idétlen és megalázó MILF vagy puma.

Persze címkék nélkül minden sokkal egyszerűbb és szabadabb lenne.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kemény kérdéseket szegeztek a teniszszövetségnek

Kemény kérdéseket szegeztek a teniszszövetségnek

Pénzzel csábítja a szakképzésbe a diákokat a kormány

Pénzzel csábítja a szakképzésbe a diákokat a kormány

Orbánnak mostantól nincs beleszólása a Néppárt döntéseibe

Orbánnak mostantól nincs beleszólása a Néppárt döntéseibe

Jön az új magyar sorozat, amit csak egy mobilos appban lehet majd megnézni

Jön az új magyar sorozat, amit csak egy mobilos appban lehet majd megnézni

Felhívta a New York-i rendőrséget az autista kisfiú, hogy elveszítette a plüssmedvéjét, a rendőrök segítettek megkeresni

Felhívta a New York-i rendőrséget az autista kisfiú, hogy elveszítette a plüssmedvéjét, a rendőrök segítettek megkeresni

Sztrájk készül a BKV-nál

Sztrájk készül a BKV-nál