szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többek közt Stevie Wonder és Mark Ronson is a tiltakozó sportolók mellé állt.

Mint arról korábban írtuk, a balhé onnan indult, hogy az amerikai elnöknek nem tetszett, hogy több játékos letérdelt a himnusz alatt. A játékosok így tiltakoztak a feketék elleni rendőri erőszak ellen, Trump azonban a tiltakozó játékosok eltiltását követelte a csapatok vezetőitől szombaton.

Sportpályán azonban még nem szálltak így szembe az amerikai elnök akaratával. Rengeteg NFL-játékos játékos üzent nyíltan Donald Trumpnak azzal, hogy a meccs előtti himnusz alatt letérdeltek.

Azóta neves amerikai zenészek is tiltakoztak.

Steve Wonder szeptember 23-án, a Global Citizen fesztiválon ereszkedett – a játékosokhoz hasonlóan – féltérdre.

Aztán, miután Joe Walsh egykori képviselő, amerikai szélsőjobbos személyiség beszólt Wondernek ("újabb hálátlan fekete multimilliomos"), Mark Ronson producer-dalszerző vette védelmébe a zenészlegendát: "Kedves darab szar! Stevie Wonder 50 év alatt örömöt és boldogságot hozott millióknak. Te mi a f*szt tettél?"

John Legend egy Instagram-fotót posztolt, melyen a játékosokhoz hasonlóan féltérdre ereszkedve, az égnek emelt, ökölbeszorított kézzel – a 60-as évek fekete polgárjogi mozgalmának emblematikus mozdulatát megidézve – látható.

#TakeaKnee #DarknessAndLightTour #GLORY

John Legend (@johnlegend) által megosztott bejegyzés,

A zenész mindemellett cikket is a témáról a Slate magazinba: "A játékosok tiltakozása fontos, mivel miattuk a hét majd minden napján a faji egyenlőtlenségekről beszélünk. Az emberek országszerte egyszerre csak elkezdtek arra gondolni, milyen lehet színesbőrűnek lenni, látni, ahogy egy rendőr lelő egy fegyvertelen embert, aztán nyugdíja megy" – írja.

A hiphop-legenda-színész, Ice Cube a Twitteren szólt be jókorát Trumpnak: "Soha ne hagyjátok, hogy egy rohadék (mondjuk legyen ez a son of a bitch szalonképes fordítása) eltérítsen attól, ami helyes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

Logikus volna: ilyen lehetne az széthajtható iPhone

Logikus volna: ilyen lehetne az széthajtható iPhone

Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant

Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant