szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Világszerte egyre inkább hódít, az egyik legmenőbb gasztrotrend az egykori inkák utódainak, a mai peruiaknak a szakácsművészete. Most spanyol közvetítéssel még tananyag is lesz Európában.

A spanyolországi Trujillo Gasztronómiai Innovációs Központja és a limai Loyolai Szent Ignác Egyetem a perui gasztrokultúra iránt érdeklődő európai szakemberek képzéséről és a perui konyha népszerűsítéséről állapodott meg a minap. Az egyetem hotel, turisztikai és gasztronómiai fakultása szakoktatók, tapasztalt séfek delegálásával segíti elő a közös projektet az extremadurai autonóm közösség városában. Az együttműködés kiterjed a hallgatók és oktatók kölcsönös cseréjére is.

A megállapodás alkalmából bemutatták a limai egyetem szakácstanárai által írt könyvet Peru: Sabor & Saber (Peru: Íz és tudás) címmel, s természetesen a trujillói városházán tartott főzőbemutató és ételkóstoló sem maradt el.

usil.edu.pe

Az egyezmény megkötésének idején érte el az Atlanti-óceán spanyol partszakaszát és kötött ki Cádizban a legnagyobb latin-amerikai négyárbócos hajó, a BAP Unión, amely a Perui Haditengerészet büszkesége, s jelenleg barátsági és kulináris missziót teljesítve hajózza körbe Amerikát és Európát, fél év alatt 11 ország 15 kikötőjében horgonyt vetve. A fedélzetén tartott gasztronómiai prezentációk az ország konyhájából adnak ízelítőt. Vállaltan azzal a céllal, hogy tovább növeljék Peru idegenforgalmi presztízsét, amelyet jelentősen erősített, hogy immár sorrendben ötödször ítélték oda az országnak a World Travel Awards díját a világ legjobb kulináris utazási célpontja kategóriában. Megelőzve ezzel Franciaországot, Japánt, Olaszországot, Mexikót és Thaiföldet.

A perui konyha térhódítását jelzi, hogy világszerte nyitnak tematikus éttermeket, legutóbb Izlandon kettőt is. S mi sem panaszkodhatunk, mivel Budapesten ebben az évben megnyílt a Pachamama Inkra Gourmet Perui Étterem és az Inka Grill Bisztró is.

(Megjegyzés: A Spanyolország délnyugati részén található Trujillo nem tévesztendő össze Peru, Honduras és Venezuela azonos nevű városaival. Az új keletű perui kulináris kapcsolat mellett egy jelentős gasztronómiai esemény helyszíneként is nevezetes: minden évben a főterén, a Plaza Mayor-on rendezik meg a már hagyományos országos sajtvásárt, a Feria Nacional del Quesót.)

Recept

A perui konyha egyik legnépszerűbb, legismertebb fogása a Chebiche.

(Originális alapreceptjét egy hosszú évekig Peruban élő olvasónktól, Gábor Lászlótól kaptuk.)

hvg.hu

Hozzávalók (6 adag):

1 kg fehér húsú, filézett tengeri hal,

1 bögre (2,5 dl) frissen facsart zöld citromlé (lime)

1 nagy fokhagyma gerezd kipréselve

1 evőkanálnyi apróra kockázott kaliforniai paprika (lehet különböző színű is)

1 nagy fej csemege fehér hagyma

1 db chili kimagozva, felkarikázva (Rocotos,  Aji, Anaheim, Cayenne, Habanero)

só és bors, valamint felaprított zellerszár (angol avagy szárzeller) és friss korianderlevél ízlés szerint

A tálaláshoz: zöld salátalevelek, főtt/sült édes burgonya (camote, batata) és főtt, morzsolt csemegekukorica (lehet konzerv is)

Elkészítés:

A megmosott, filézett halat dobókockányi darabokra vágjuk és egy nagyobb üvegtálba tesszük. Ráöntjük a zöld citromlevet, hozzáadjuk a préselt fokhagymát, felkockázott paprikát, sózzuk, borsozzuk. 15 percig hűtőben állni hagyjuk.

Közben vékonyra szeleteljük a hagymát és 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Így tesszük a halhoz, s még további 10-15 percig hagyjuk összeérni az egyveleget. A zellert, chilit, koriandert közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá, finoman a hal közé nyomkodva.

Salátalevelekkel kibélelt tálkákba porciózzuk, mellé kínáljuk az elkészített édes burgonyát, a főtt, morzsolt kukoricát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!