Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"1779ae4d-1c0a-44bc-9730-ba9f1e2b473b","c_author":"Horn Andrea","category":"sport","description":"Chema Rodríguez szerint a csapata bajnokhoz méltón játszott, megérdemelte volna a továbbjutást.","shortLead":"Chema Rodríguez szerint a csapata bajnokhoz méltón játszott, megérdemelte volna a továbbjutást.","id":"20250129_magyar-ferfi-kezilabda-valogatott-vilagbajnoksag-negyeddonto-vereseg-nyilatkozatok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1779ae4d-1c0a-44bc-9730-ba9f1e2b473b.jpg","index":0,"item":"0d01a85f-089d-4341-85eb-a80514ba8fea","keywords":null,"link":"/sport/20250129_magyar-ferfi-kezilabda-valogatott-vilagbajnoksag-negyeddonto-vereseg-nyilatkozatok","timestamp":"2025. január. 29. 05:25","title":"„Most csak azt érzem, hogy fáj” – drámai végjátékban bukta el a vb-negyeddöntőt a férfi kéziválogatott","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"73a8a607-30ee-4cd4-8c39-24467c088c6f","c_author":"Kovács Gábor","category":"360","description":"A magyar gazdaság két évig stagnált a kifutópályán, de most már „nagyobb” növekedési pályára vált – ígéri a nemzetgazdasági miniszter. Ugyanezt ígéri már évek óta, de mindig közbejött valami: az aszály, a viszály, az infláció, a szankciók, a németek. Idén újra az infláció jöhet közbe, lakossági fogyasztás nélkül ugyanis nem nagyon lesz növekedés, márpedig magas infláció mellett nem nő érdemben a lakossági fogyasztás. De már akkor sem, ha a lakosság csak úgy érzi, hogy magas az infláció. ","shortLead":"A magyar gazdaság két évig stagnált a kifutópályán, de most már „nagyobb” növekedési pályára vált – ígéri...","id":"20250130_2024-gdp-nagy-marton-novekedesi-palya-inflacio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/73a8a607-30ee-4cd4-8c39-24467c088c6f.jpg","index":0,"item":"b907290b-ab13-4fc1-9f18-ea9b2a095883","keywords":null,"link":"/360/20250130_2024-gdp-nagy-marton-novekedesi-palya-inflacio","timestamp":"2025. január. 30. 13:00","title":"Nagy Márton ledobta a humorbombát a magyar gazdaságra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"156d05e1-f5a5-4320-91e8-428a939217a1","c_author":"bankmonitor.hu","category":"gazdasag","description":"Egyre több nyugdíjas érzi úgy, hogy évről évre egyre kevesebbet ér a nyugdíja, pedig az állam az emelésekkel gondoskodik arról, hogy annak vásárlóértéke ne csökkenjen. Mégis, ha ez igaz, akkor vajon miért érzik úgy a nyugdíjasok, hogy rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek?","shortLead":"Egyre több nyugdíjas érzi úgy, hogy évről évre egyre kevesebbet ér a nyugdíja, pedig az állam az emelésekkel...","id":"20250130_nyugdij-bankmonitor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/156d05e1-f5a5-4320-91e8-428a939217a1.jpg","index":0,"item":"e3e31685-7731-432f-b54a-950a3307d428","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250130_nyugdij-bankmonitor","timestamp":"2025. január. 30. 06:09","title":"Így kerültek padlóra a nyugdíjak az elmúlt tíz évben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e7a453be-1c34-41a2-8420-800ac9adc72d","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Cukrászati nyomás alatt a rendszer.","shortLead":"Cukrászati nyomás alatt a rendszer.","id":"20250129_Mini-Dubaj-torta","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e7a453be-1c34-41a2-8420-800ac9adc72d.jpg","index":0,"item":"8e278547-6ee2-4f39-b4d0-8b016f6bc992","keywords":null,"link":"/elet/20250129_Mini-Dubaj-torta","timestamp":"2025. január. 29. 14:51","title":"Nem állt le az élet a Bindzsisztán-szelettel, máris itt a Mini Dubaj és Maxi Dubaj torta","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2522507a-ab1d-4fad-977a-00497e6d3850","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Tom Welling, az ifjú Superman egykori alakítója ittas vezetés miatt került bajba.","shortLead":"Tom Welling, az ifjú Superman egykori alakítója ittas vezetés miatt került bajba.","id":"20250129_Letartoztattak-Supermant","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2522507a-ab1d-4fad-977a-00497e6d3850.jpg","index":0,"item":"78e3910c-334d-4a7d-b29b-462f941097a7","keywords":null,"link":"/kultura/20250129_Letartoztattak-Supermant","timestamp":"2025. január. 29. 08:20","title":"Letartóztatták Supermant","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b215c64d-e62b-4e05-9e69-4e22f3733fa8","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"10 esetben az volt a probléma, hogy nem hagyták el az ország területét 72 órán belül.","shortLead":"10 esetben az volt a probléma, hogy nem hagyták el az ország területét 72 órán belül.","id":"20250128_2023-ota-17-szabadon-engedett-embercsempeszt-kellett-ujra-bortonbe-zarni","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b215c64d-e62b-4e05-9e69-4e22f3733fa8.jpg","index":0,"item":"c0da3c16-5442-42f2-b5a5-62d04769ebc6","keywords":null,"link":"/itthon/20250128_2023-ota-17-szabadon-engedett-embercsempeszt-kellett-ujra-bortonbe-zarni","timestamp":"2025. január. 28. 21:21","title":"2023 óta 17 szabadon engedett embercsempészt kellett újra börtönbe zárni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7d561f64-f38b-48d3-9820-d7ef9ec1b4c4","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Hiába indult el január 15-én az új elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer, az ügyvédek számára még nem nyitották meg a felületet – hívta fel a figyelmet hírlevelében a Magyar Ügyvédi Kamara. Az ingatlanokkal kapcsolatos ügyek ennek megfelelően továbbra is papíralapon intézhetők, de már az új szabályok és az új formanyomtatványok szerint. A 16 milliárd forintos projekt fejlesztési részét már 2023 végén készre jelentették. ","shortLead":"Hiába indult el január 15-én az új elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer, az ügyvédek számára még nem nyitották...","id":"20250130_e-ingatlan-elektronikus-ugyintezes-ugyevd-ugyvedi-kamara","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7d561f64-f38b-48d3-9820-d7ef9ec1b4c4.jpg","index":0,"item":"9b5ff642-0eb9-4b8c-8548-8fab2bb9f535","keywords":null,"link":"/itthon/20250130_e-ingatlan-elektronikus-ugyintezes-ugyevd-ugyvedi-kamara","timestamp":"2025. január. 30. 06:17","title":"Panaszkodnak az ügyvédek az új e-ingatlan rendszerre","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cb3e7f77-72ab-4ebb-84ae-e67b3594c84d","c_author":"MTI","category":"cegauto","description":"A hét végén árverezik el Stuttgartban. ","shortLead":"A hét végén árverezik el Stuttgartban. ","id":"20250129_Rekordaron-kelhet-el-Fangio-es-Moss-Forma-1-es-Mercedese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cb3e7f77-72ab-4ebb-84ae-e67b3594c84d.jpg","index":0,"item":"412133df-ac38-4c77-b553-c7e8c5e5734d","keywords":null,"link":"/cegauto/20250129_Rekordaron-kelhet-el-Fangio-es-Moss-Forma-1-es-Mercedese","timestamp":"2025. január. 29. 07:48","title":"20 milliárd forintért kelhet el Fangio és Moss Forma–1-es Mercedese","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Mi a rizling titka? Válaszol: Jásdi István és Szászi Endre
szerző:
Izsák Norbert
Tetszett a cikk?
Javában zajlik az Olaszrizling Október, ezért mi is megkérdeztünk két emblematikus Balaton-felvidéki borászt: mi a titka a jó rizlingnek? A két, spontán erjesztésben hívő szakember szerint a fajta kiválóan alkalmas a terroir megjelenítésére, sokszínű kísérője lehet a magyar konyhának, talán izgalmasabb is, mint a furmint és a hárslevelű, de legfontosabb tulajdonsága, hogy gondolkodás nélkül kérik belőle a második poharat…
hvg.hu:Van értelme az Olaszrizling Októbernek? Ilyenkor mérhetően több rizling fogy?
Sz. E.: A központi eseményen, a Nagykóstolón (az idén október 7-én tartották a Corinthiában 73 pincészet részvételével - a szerk.megjegyzése) mindenképpen. Ma már úgy élnek az emberek, hogy fókuszálni kell valamire, a világbajnokságok tévéközvetítései is erről szólnak. Sok évvel ezelőtt megszületett a Furmint Februárral a borvilágban is a fókuszteremtés, és úgy hiszem, ténylegesen megérdemli a rizling, hogy legyen ünnepe. Olyannyira, hogy a rajnai rizlingeket érdemes lenne külön eseményen bemutatni más világfajtákkal együtt, hadd legyen ez az ünnep csak az olaszrizlingünké!
Szászi Birtok
J. I.: Idén ugyan nem vehettünk részt a rendezvényen, de nagyszerű kezdeményezésnek tartom. Az első csopaki Olaszrizling Szerintünk után két évvel úttörő kezdeményezés volt Budapesten az erre a fajtára épített nagykóstoló. A kérdésre válaszolva, igen, több fogy az olaszrizlingből, ha nem is feltétlenül októberben. Úgy hiszem, hogy a tematikus rendezvények ráirányították a figyelmet a – szerintünk – legjobb fehérbor fajtára. Kicsit azért még vitatkozunk erről a tokajiakkal, akik szerint a legjobb a furmint, esetleg a hárslevelű. Nyilván ők tévednek, és nekünk van igazunk!
Jásdi Pincészet
hvg.hu:Mennyire fontos ez a fajta Magyarországon?
Sz. E.: Nagyon. Minden borvidéken termesztik, megbízható fajta, régóta dolgozunk vele mi is, és a fogyasztók újabban újra megszerették. Régen a borvidéki cuvée-k gerincét alkotta a Balaton-felvidéken. Mi, ugye, bioborászat vagyunk, és még ebben a kényes művelési módban is kifejezetten stabilan termő fajta.
hvg.hu:Miért szeretik ennyire, melyek a legfontosabb jellegzetességei?
J. I.: Jellegzetessége, hogy az egyébként vonzó fajtakarakter kifejezetten jól hagyja érvényesülni a termőhelyet. Ebben a tekintetben csak a Chardonnay veszi fel vele a versenyt. Abban pedig, hogy az Olaszrizlingből mindig kér az ember második pohárral is, nincs versenytársa!
Sz. E.: Az olaszrizlingnek nincsenek olyan meghatározó karakterjegyei, mint egy szép sauvignon blanc-nak, viszont egyetértek Pistával, például, a badacsonyi bazalttalajt kiválóan közvetíti. Az olaszrizling bár egységes fajtára utal, de tudni kell, hogy a korábbi évtizedekben a kutatók külön klónokat szelektáltak Badacsonyban, Pécsett, Egerben – és így tovább. Vannak kisebb fürtű vagy jó cukorgyűjtő, esetleg lazább szerkezetű rizlingek. Ahogyan egy-egy autómárkának is vannak sportosabb, terepjárósabb, túraautósabb modelljei, kicsit ilyen az olaszrizling is, az csupán a „márkanév”. Jó klónból, jó talajon óriási borok tudnak megszületni!
hvg.hu:Mit tud a Szent György-hegyen és a Balaton-felvidéken ez a fajta?
J. I.: Csopak az olaszrizling fővárosa. Akkor is, ha „csak” egy 1600 lelkes Balaton-parti település, és akkor is, ha a megmaradt összes szőlőterület kevés lenne egy nagyobb birtokhoz. Az a legjobb az olaszrizlingben, hogy több műfajban tud kiemelkedőt mutatni, a fröccsbortól a terroir-válogatott dűlős borig. Kóstoltam nagyszerű édes borokat is, igaz, ezeket inkább Ausztriából. Azok a dűlőválogatások, amelyek megkapják a Csopaki Kódex nehezen megszerezhető minősítését, garanciát nyújtanak a természet közeli, gyom- és rovarirtókat nem használó szőlő-termesztésre, a kézi szüretre, az alacsony tőke-termőegyensúlyra, a legalább 10 esztendős tőkeállományra, a borászatban a „javító” anyagok, cukor, borkősav, stb. mellőzésére.
Sz. E.: A Szent-György-hegyen nagyon sokat tud. A helyi borversenyen a nevezett fajták legalább 40 százaléka olaszrizling, és még az aprócska, pár soros mini birtokokról is születnek aranyérmes borok. Errefelé mindenkinek van legalább két rizlingje, az alap és a válogatás. Nekünk van Szent-György-hegyi, badacsonyi és szigligeti rizlingünk, tehát egy jó évjáratban akár a három hegyet is meg tudjuk jeleníteni egymás mellett. Nagyon érződik a különbség, mert a borokat mi mindig a saját élesztőjükkel erjesztjük, így vastagon jelen van a terroir.
hvg.hu: A borértők régóta kedvelik az önök rizlingjeit. Mitől olyan különleges például a Kabócás vagy a Lőczedombi?
Sz. E.: A Kabócás fantázianév, egy szigligeti, antal-hegyi, déli kitettségű, riolittufa talajú dűlőről beszélünk. 2003-ban szüreteltünk onnan először, és teljesen véletlenül belenyúltunk a csodába, óriási évjárat volt! Az azt megelőző évben nyári énekes kabócák húzták a szőlőben, ezt sokan egzotikusnak gondolták – innen a név. 2006-ban és 2007-ben is jól sikerült a szüret, de aztán közel egy évtizedig inkább a vacak időjárás és a vadak dolgoztak helyettünk. A 2015-ös évjáratra viszont megint büszkék lehetünk. A dűlő különlegessége, hogy az ottani ásványosság a bor utóízében roppant elegánsan felülírja a fajtát.
J. I: A szelekciós elvek minden borászatnál sok éves tapasztalatok alapján alakultak ki. Nekünk is bő évtizedbe tellett, hogy rájöjjünk mitől különleges a Lőczedomb vagy a Siralomvágó bora és mit kell tennünk, hogy fontos karakterjegyeik szépen mutatkozzanak. A Lőczedomb esetében a tökéletesen érett gyümölcsöt spontán erjesztjük, majd közepesen égetett 2 éves francia barrique hordóban érleljük finomseprőn fél éven át. Sós, vibráló ízvilágáról könnyen felismerhető.
hvg.hu: Mit lehetne tenni azért, hogy ne csak a Kárpát-medencében legyen világhírű az olaszrizling?
J. I.: Az egyszer volt Habsburg Monarchia országaiban jól ismerik. Máshol a nevét is alig hallották. Alig van azonban olyan ország, ahol olyan komolyan veszik legalább néhányan, mint nálunk. Ezért meglepi őket, ha komoly balatonit vagy somlóit kóstolnak. Népszerűsíteni itthon kell a hazai vendéglátásban és idegenforgalomban. Miután tavaly óta már nem is a legnagyobb területen termelt fehér fajta (Ma a Bianca az első – igya az, aki telepítette!) örüljünk, ha annyi terem, amennyi itthonra elég! Megjegyzem, egy évig kínlódtunk a névváltoztatással, hogy a nemzetközi piacon sehogyan sem hangzó nevet lecseréljük valami vonzóbbra. Csopakon elvágtuk a gordiuszi csomót. Az Olaszrizling neve itt egyszerűen: Csopaki! Vagy Lőczedombi, Sáfránykerti. Oda kell eljutni, ahova a burgundiak: Senkinek nem jut eszébe, hogy megkérdezze, milyen szőlőfajtából készül a Montrachet vagy a Volnay!
Sz. E.: Le kell ültetni a vendéget, és egy nagy borsorba el kell helyezni néhány komoly rizlinget, anélkül, hogy elárulnánk, milyen fajtát kóstolnak. Nem olyan, mint a Chenin Blanc vagy a Chardonnay, vagy bármilyen világfajta. Persze, bajban lennénk, ha megszeretnék, mert akkor mit fogunk mi inni?! A legüdvözítőbb megoldás, ha a külföldiek eljönnek hozzánk, és nálunk isszák, a mi ételeink mellé, és a táj élvezetével együtt kortyolják. Na, akkor verhetetlen az olaszrizling! Egyébként pedig a horvát grasevina inkább mészkőn terem, az osztrák-német welschriesling pedig a hidegebb klíma miatt nagyon más, markánsabb savú. Külföldön egyformább a talaj és a stílus, a mi 22 borvidékünkön nincs két egyforma rizling!
hvg.hu: Milyen ételhez párosítanák?
Sz. E.: Az olaszrizling isteni húsleveshez, fácánleveshez, fácán- vagy nyúl sülthöz, de keszeghez is csodás. Az átlagember persze nem jut balatoni keszeghez, de én néha horgászom, így akad. A tejfölös-húsos tészták mellett is jól csúszik. Meg bármikor: az olaszrizling olyan társ az étkezés, beszélgetés mellett, hogy szinte észrevétlen marad – szerény kísérő. Vallom, hogy jó hatással van a gondolatokra, emberi megnyugvásra.
J. I.: Végtelenül egyetértek Endrével, csak annyit szeretnék még a végén hozzáfűzni: soha ne felejtsük el kikérni a második pohárral is!