szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Immár tizenharmadszorra adják át a Média Építészeti Díjat.

Az éteri fehérség kiállítótere, az újragondolt csűr menedék, egy kötetlen partitúra alapján átértelmezett óvoda, az égig érő mesemód épült ízig vérig mai háza csap össze a háború előtti progresszív építészet különös kísértetiességét tükröző fürdővel. Öt merőben más filozófiával, más célra, más anyagokkal, összegből és módon készült épület küzd a Média Építészeti Díj idei döntőjében.

Kifejezetten reménykeltőnek találta a fiatal magyar építészgenerációt az idén 13. alkalommal megrendezett Média Építészeti Díj nemzetközi előzsűrije, amely 71 megvalósult épület közül választotta ki a fináléba bejutó ötöt. A zsűrizés során az eredeti, innovatív megoldásokat, a magas színvonalú kivitelezést, illetve a relevanciát kereste. Örömmel konstatálták, hogyan találnak az építészek új funkciót a 20. század második felében emelt épületeknek – legyen szó 1970-es évekbeli bevásárlóközpontról vagy vidéki pajtáról, és hogyan válnak újrahasznosításukkal a pazarlás alternatívájává, amivel egy új épület építése járna.

„Az építészek és megrendelőik anélkül találnak inspiráló, kortárs megoldásokat, hogy sértenék az épületek eredeti karakterét” – jegyzi meg elismerően az előzsűri elnöke, Indira van't Klooster. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy idén a magánberuházások túlsúlyát tapasztalják (lakóparkok és családi házak, irodaépületek, szállodák), amelyeket fontos jó minőségű középületekkel ellensúlyozni. A nagyszámú műemléki rekonstrukciós programmal (kastélyok, vasútállomások és kúriák felújítása) kapcsolatban az előzsűri egyöntetűen azt hangsúlyozza, hogy valós történelmi rétegek feltárására kell törekedni, figyelmet szentelve az adott településhez való kapcsolódásra.

A benevezett nyolcvankét terv közül ötöt választottak ki, ezekben találták meg az elvárt izgalmas ötleteket, a szakszerűséget és alaposságot, az új technológiák iránti nyitottságot és a társadalom jövőbeli igényei iránti érzékenységet. A renoválás, a régi és új rétegek kombinálása terén látott újszerű megoldások alapján arra jutottak, hogy „ha lehetőséget kap ez az építészgeneráció, hogy közreműködjön az örökségvédelmi projektekben, innovatív fordulatra számíthatunk a műemléki helyreállítások terén”. Külön kiemelték a beérkezett terveken tetten érhető elkötelezettséget a kulturális és társadalmi funkciók iránt.

Az előzsűri tagjainak a nemzetközi építészeti téma kiemelkedő alkotóit és kritikusait – Indira van’t Klooster, Elša Turkušić Jurić, Joakim Skajaa, Golda János – kérte fel a Média Építészeti Díjat 13 éve útjára indító epiteszforum.hu, amely Magyarország vezető online szakmai napilapja. A finalistákat Golda János Ybl-, Pro Architectura és Prima-díjas építész jelentette be a héten. A döntőbe került alkotók idén is a vezető magyar sajtóorgánumok újságíróiból álló zsűri és az átadón megjelenő közönség előtt mutatják be alkotásukat. A nyilvános zsűrizást új helyzsínen, az Európa hajón rendezik november 18-án.

A megvalósult épületek közül családi ház, a Palatinus fürdő műemléki rekonstrukciója, a nagykanizsai piarista általános iskola és gimnázium óvodaépülettel való bővítése, kirándulóknak épült menedékház és egy egyetemisták által tervezett galériatér jutott a döntőbe. A terv kategória döntősei Balaton-felvidéki kilátópontot, egy egykori dézsmaház manufaktúraként való korszerűsítését, erdei szerzetesházat, egy finnországi skanzen új épületeit és egy kecskeméti lakótelepi könyvtár átépítését, funkcióbővítését megálmodó koncepciók.

A nagykanizsai piarista iskola tervezett óvodaépülete
©

„A Média Építészeti Díját azért hoztuk létre, mert az építészetnek csak szakmai eseményei voltak. Szerettünk volna találni egy olyan formátumot, ami érthetővé teszi a nagyközönség számára, hogy milyen gondolatok vezérlik a minőségi építészetet, szerettük volna megmutatni a lelkét ennek a vizuális kultúrának” – fogalmazott Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu alapító-főszerkesztője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!