szerző:
Németh Róbert

Hosszú cikkben beszél Harvey Weinstennel kapcsolatos történeteiről az Oscar-díjas színésznő a New York Timesban.

"Harveyval kapcsolatos emlékeimet elsüllyesztettem az agyamban, és ezzel is csatlakoztam a hallgatás összesküvéséhez, ami oly sok évig engedte portyázni ezt a ragadozót" – írja személyes cikkében a mexikói és kenyai felmenőkkel rendelkező színésznő, akit leginkább az Ébredő erő és a 12 év rabszolgaság című filmekből ismerhetünk.

Nyong'o 2011-ben találkozott először Weinsteinnel, amikor még a Yale színészszakos diákja volt. Ismerősei már akkor figyelmeztették, hogy "Hollywood legerősebb embere" jó iparági kapcsolat, de "vigyázni kell vele" és "érdemes a sarokban tartani". Figyelmeztették arra, hogy Weinstein zaklató módon viselkedik. Nyong'o az első találkozáskor autoriternek, de sármosnak találta a férfit, aki – bár a nő, azért, hogy jelezze, nem kívánja személyes síkra terelni kapcsolatukat, Mr. Weinsteinnek szólította – kérte, hogy szólítsa Harvey-nak.

A következő alkalommal a producer meghívta, hogy nézzen meg társaságában egy filmet egy személyes vetítésen. Előtte betértek egy étterembe, ahol Weinstein vodkát és szódát rendelt magának, s a nőt is erre akarta rávenni, annak ellenére, hogy Nyong'o gyümölcslevet kért. Csak a sokadik visszautasítás után nyugodott bele abba, hogy nem úgy történt, ahogy ő akarta. "Én fizetem a számlát, azt hozza neki, amit én mondok" – utasította a pincért a vita egy pontján. Nyong'o végül maradt a gyümölcslénél.

©

A filmvetítés során Weinstein feljánlotta a színésznőnek, hogy megmasszírozza őt – a nő inkább úgy döntött, legyen fordítva, abban a reményben, hogy így ő ellenőrzheti a helyzetet, majd nem sokkal később, amikor Weinstein felvetette, hogy levenné a ruháját, elhagyta a házat.

Nyong'o arról beszél a cikkben, hogy szakmája olyan terület, ahol az intim és professzionális között gyakran elmosódnak a határok.

Egy következő alkalommal Weinstein ebédre invitálta a színésznőt. Menet közben felajánlotta, hogy menjenek föl a szobájába, ám Nyong'o nemet mondott.

"Azt mondta nekem, hogy ne legyek már ennyire naiv. Ha színésznő akarok lenni, meg kell tennem az efféle dolgokat. Azt is elmondta, hogy ott van például X és Y, akikkel randizott, és, hogy látom ugye milyen sokra vitték"

"Két ellenkező irányba továbbinduló hajó vagyunk", mondta Nyong'o-nak, miután a nő visszautasította az ajánlatot.

Az akkora már sikeres színésznő, Nyongo'o – aki korábban tartott attól, hogy rossz hatással lesz pályájára az, hogy elutasította a producert – és Weinstein 2014-ben találkoztak ismét egy filmfesztiválon, ahol Weinstein ugyan elnézést kért korábbi tetteiért, ám a színésznő időközben megfogadta, hogy soha többé nem dolgozik együtt Weinsteinnel, így nem sokkal későbbb befutott ajánlatát is határozottan elutasította. Többször nem is találkoztak személyesen.

©

"Azért osztom meg mindezt, mert most már tudom, amit akkor még nem. Nők olyan bővülő közösségének voltam a tagja, akik titokban Harvey Weinstein zaklatásától szenvedtek. Azt ugyancsak nem tudtam, hogy van egy olyan világ, ahol bárkit is érdekelné, hogy mi történt velem. Egy olyan közösségbe léptem be, amit Harvey Weinstein már az előtt formált, mielőtt én belekerültem. Ő volt az egyik első ember, akivel találkoztam az iparágból, és ő azt közölte velem, hogy "ez a világ márpedig ilyen", írja a New York Timesban Lupita Nyong'o, aki azt is hozzáteszi, bárcsak tudta volna akkor, hogy vannak emberek a filmiparban, akikkel a problémáját meg tudja osztani.

"Most, hogy megszólaltunk ebben az ügyben, soha többé ne fogjuk be a szánkat. Azért szólalok meg, hogy az efféle helytelen dolgok soha ne ismétlődhessenek meg. Azért szólalok meg, hogy vége legyen a hallgatás összesküvésének"

– zárja cikkét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiábrándító dolgok derültek ki, amikor megkérdeztek 1400 informatikai vezetőt

Kiábrándító dolgok derültek ki, amikor megkérdeztek 1400 informatikai vezetőt

Szijjártó Péter elismerte, hogy Gruevszkit magyar diplomaták hozták Magyarországra

Szijjártó Péter elismerte, hogy Gruevszkit magyar diplomaták hozták Magyarországra

Robert De Niro húsz év után elválik feleségétől

Robert De Niro húsz év után elválik feleségétől

Trócsányi: nem adhatjuk ki Gruevszkit Macedóniának

Trócsányi: nem adhatjuk ki Gruevszkit Macedóniának

Ebéd a szegényekkel, fotó a szakácsokkal

Ebéd a szegényekkel, fotó a szakácsokkal

De ki az az Áder János, és miért fontos a Szent Korona?

De ki az az Áder János, és miért fontos a Szent Korona?