szerző:
hvg.hu

Hatalom, düh, önértékelési zavarok és gyerekkori traumák. Mit lát a szakember az erőszakként alkalmazott önkielégítésekben?

Az elmúlt hetekben napvilágra került szexuális zaklatási ügyek egyik visszatérő szála volt az erőszaknak egy olyan formája, amelyet sem a fizikai, sem a verbális kategóriában nem lehet elhelyezni: a zaklatók arra kényszerítették az áldozataikat, hogy nézzék végig, amint maszturbálnak. Csütörtökön a New York Times írt arról, hogy a komikus Louis CK a vádak szerint többször maszturbált, vagy akart maszturbálni nők jelenlétében. Harvey Weinstein zaklatási ügyeinek a hosszú listáján szintén szerepel az önkielégítés, mint az erőszak egy formája.

Adódik a kérdés, hogy az elkövetők körében miért olyan népszerű ez a zaklatási módszer. A témát Alexandra Katehakis szexterapeuta világította meg egy interjúban. A szakember szerint a zaklatók mindenekelőtt azért akarják sokkolni az áldozataikat, mert dühösek. Tulajdonképpen a nők elleni bosszú egyik formájáról van szó, miközben a nők félelme és megalázottsága felizgatja őket.

„Azok a férfiak, akik így viselkednek, rengeteg dühöt táplálnak a nőkkel szemben. Ez gyakran visszavezethető valamilyen gyerekkori visszaélésre. Elképzelhető például, hogy az anyjuk traumatizálta őket érzelmileg, vagy nem védte meg őket a traumatizáló apjuktól. Ahogy idősebbek lesznek, néhányan ezt a dühöt a szex nyelvén keresztül fejezik ki a nők felé. Szexualizálják az érzelmeiket, mert nem tudnak másképp viselkedni” – mondja a szexterapeuta.

A szakember szerint ebben a cselekvésben szerepet játszik az is, hogy közben erősnek érzik magukat. Az áldozatukat sarokba kényszerítik, ami elégtételt jelent nekik. „A férfinak, aki ezt teszi, élvezetet nyújt, az, hogy egy nő fél, és könyörög neki, hogy álljon le. Szadizmus és kegyetlenség van benne – minél gyengébb lesz a nő, annál szadistább lesz a férfi. Ha a nő szembeszállna vele és felelősségre vonná, valószínű, hogy a férfi gyorsan visszavonulót fújna. Tulajdonképpen minden hatalmát elvesztené. Így működik a ragadozók dinamikája.”

Alexandra Katehakis szerint az elkövetők önutálata és alacsony önbecsülése is hozzájárul ahhoz, hogy így viselkednek. A saját alkalmatlanságuk érzését egy szexuális aktusban vezetik le. Abban például, hogy Harvey Weinstein egy cserepes növény felett önkielégített, benne volt az is, hogy az áldozatát ennyire tartotta, ami ugyanakkor a saját magával szemben táplált érzéseinek is a kivetülése volt. A viselkedését ezek a tudatalatti mechanizmusok is irányították.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!