szerző:
-t-

A séfek legrangosabb világversenye újabb fejezetéhez érkezett. A hazai nyitány a minap lezajlott selejtező volt, ahonnan hatan jutottak tovább az országos döntőbe, egytől egyig kiváló gasztroműhelyekből.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia tankonyhájában (Hungexpo, B pavilon) került sor a hazai selejtezőre a múlt hét végén. A szakmai zsűri előzetes válogatása alapján két fordulóban tízen állhattak a konyhapultok mögé. A séfek prémium alapanyagokból dolgoztak. A húsos tányérhoz borjúcombot, kacsamájat és salottahagymát (mogyoróhagymát) kaptak, míg a vegetáriánushoz rizottórizst, fürjtojást és gombát kellett az előírás szerint felhasználniuk.

Neves hazai és külföldi szakemberekből álló konyhai és kóstoló zsűri döntött arról, hogy az elkészített versenyművek alapján kik jutnak a döntőbe. A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni, hogy a zsűritagok között volt Széll Tamás, a 2016-os Bocuse d’Or európai győztese és Christian Meyer német étteremkritikus, gasztronómia-szakértő/újságíró, egykori Michelin-inspektor. Az ételek ízvilága, harmóniája mellett a tálalás esztétikájára, a konyhai alkotómunkára és konyhaboxok tisztaságára is figyelmet fordító zsűri végül a következő hat versenyzőt juttatta a döntőbe: Elek Richárd (Fausto’s, Budapest), Garai Ádám (Olimpia, Budapest), Haraszti Zsolt (Solier, Gödöllő), Pohner Ádám (Kistücsök, Balatonszemes), Veres István (Babel, Budapest) és Volenter István (67 Étterem & Bistro, Székesfehérvár).

©

A döntőbe jutott séfek és az általuk képviselt éttermek is jól ismertek a hazai gasztropalettán. Többségük itthon és külföldön is bizonyította már tehetségét és rátermettségét a konyhaművészetre. Pohner Ádám és Garai Ádám commisként már megjárta Lyont, a hazai Bocuse d’Or-versenyek legtapasztaltabbja pedig Volenter István, aki negyedszer indul el ezen a megmérettetésen.

Volenter István hústálja
©
Pohner Ádám egyik kompozíciója
©

Folytatás 2018. február 8-án a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa (Hotel, Restaurant, Cafe) Szakkiállítás keretében. A Bocuse d’Or magyar döntőjén itt dől el, ki vehet részt a 2018-as európai döntőn. S ki tudja, utána talán a 2019-es lyoni Bocuse d’Or világdöntőn.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csúnya vereségbe futott bele a Fradi

Csúnya vereségbe futott bele a Fradi

Megszokta már a Windows felületét? Jön a változás, lecseréli a Microsoft

Megszokta már a Windows felületét? Jön a változás, lecseréli a Microsoft

Kína "agresszív gazdasági terjeszkedését" bírálta az amerikai alelnök

Kína "agresszív gazdasági terjeszkedését" bírálta az amerikai alelnök

Kitaláltak egy különleges kabátot, ami minden utazónak jól jöhet – nem csak azért, mert kényelmes

Kitaláltak egy különleges kabátot, ami minden utazónak jól jöhet – nem csak azért, mert kényelmes

Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció

Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció

Visszavett karácsonyi kampányturnéjából a Coca-Cola

Visszavett karácsonyi kampányturnéjából a Coca-Cola