szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kísérletet a Stanford Egyetem kutató végezték egereken. 90 állatból 90 meggyógyult.

A Ron Levy vezette kísérlet során, melyről a Stanford Egyetem oldala adott hírt, egy két immunstimuláló hatóanyagból álló gyógyszert fecskendeztek be közvetlenül a tumorba.

Ezekkel - egy CpG nevű DNS-szakasszal és egy antitesttel - egyfelől stimulálták a dendritikus sejteket, melyek segítségével beindították a rák elleni ellentámadást (a dendritikus sejtek elkülönítik és elszállítják az antigéneket, azaz a betegséget okozó fehérjéket a limfomid, vagyis nyirokszervekbe), és aktiválták a T-sejteket. A T-limfociták immunsejtek, az immunreakciók nélkülözhetetlen résztvevői.

A terápia ráadásul úgy végződött sikeresen, hogy még az áttétek is megszűntek a limfómában és mellrákban szenvedő egerekben, egyébként pedig kifejezetten kis mennyiségű hatóanyag váltotta ki a megfelelő immunreakciót, mely ilyen célzott módon nem terheli le a teljes szervezetet.

A következő lépés az lesz, hogy az eljárást limfómás, azaz nyirokrákos embereken is tesztelik. A kísérleteket vezető tudós bizakodóan nyilatkozott a folytatásról, szerinte az eljárás emberek esetében is hatákony lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország is beszállt a koronavírus elleni oltásért folyó őrült versenyfutásba

Magyarország is beszállt a koronavírus elleni oltásért folyó őrült versenyfutásba

Busszal ütközött egy autó Kisfaludnál, ketten meghaltak

Busszal ütközött egy autó Kisfaludnál, ketten meghaltak

Sokkoló videón menekül egy pap a bejrúti robbanás idején

Sokkoló videón menekül egy pap a bejrúti robbanás idején