szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét belehúztak a névadásra készülő szülők, szebbnél szebb, kreatívabbnál kreatívabb nevekkel szerették volna gazdagítani a magyar utónévtárat. Az akadémia illetékes szakemberei azonban ismét közbeszóltak.

Ha valakiben új név iránti igény fogalmazódik meg, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete dönt arról, hogy az új utónév eléggé megfelel-e a közízlés szabályainak.

Januárban összesen 25 névötletről döntöttek, és a kiszórt nevek között természetesen most is voltak gyöngyszemek.

Nem lehet a magyar kisfiúkat Manolónak, Zanotnak és Ménroth-nak elnevezni. Dévidnek, Aristnak, Theodore-nak, a Bályezitetnek, Kaitnak, Zanódnak, Dorientnek, Jutának, Thiágónak sem. Sőt, a Dzseggert és a Lucifert is kirostálták.

A lányok nem kaphatják a Zaya, Lorien, Lacina vagy Gevien nevet sem – írja a Magyar Nemzet. A jövőben sem lesznek itthon Jessica, Jenifer, Vivienne, Betty vagy Tiffani nevű kislányok.

Érdekes módon a Katus sem nyert jóváhagyást, ahogy a XIX. századi német irodalom halálos szirénjét megidéző Lorelei sem.

Azoknak a szülőknek, akik új keresztnevet szeretnének bejegyeztetni, érdemes figyelembe venni azt, hogy nem kérelmezhetnek olyan nevet, „amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen

A brit Nissan szerint ők jól jártak a Brexittel

A brit Nissan szerint ők jól jártak a Brexittel

Törvény védi a tehéntrágya szagát és a kakaskukorékolást Franciaországban

Törvény védi a tehéntrágya szagát és a kakaskukorékolást Franciaországban