szerző:
hvg.hu

Kísérleti jelleggel bevezették a rövidített munkaidőt, a fizetést viszont továbbra is öt napért kapják a dolgozók.

A Perpetual Guardian nevű, új-zélandi cég hat héten keresztül 16 fiókirodájában, több mint 200 dolgozóján fogja tesztelni az új, rövidített munkarendet. Ha a próbaidőszak sikeresnek bizonyul, akkor júliustól kezdve állandósítják a heti négy munkanapot. Az alkalmazottaknak nem kell majd azért túlórázniuk a kísérleti periódusban, mert lerövidítették a hetüket, és éppen ugyanannyi fizetést fognak kapni 32 óráért, mint heti negyvenért.

A cégnek ez lenne a válasza a munkavállalók rugalmasabb időbeosztásra vonatkozó igényére. Christine Brotherton, a cég nevében megszólaló hr-es szerint kísérletüket kutatások igazolják: az alkalmazottak sokkal elkötelezettebbek a cég felé, ha az jól bánik velük, a kevesebb, de tartalmasabban eltöltött munkaidő pedig fokozza a produktivitást.

Az Independent azt írja, hogy az OECD-országok közül Németországban a legalacsonyabb a munkaórák száma (átlagban 1363 órát dolgoznak egy évben), és ezért a németek 27 százalékkal hatékonyabbak mondjuk a briteknél, akik meg átlagosan 1676 órát güriznek egy évben.

Nem az új-zélandi vállalat az első cég, ami a munkaidő lerövidítésével kísérletezik: a négynapos munkahetet kipróbálták már a Google-nél és az Amazonnál is. A cikk nem írja, hogy mekkora sikerrel jártak ezek a vállalatok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt