szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alan Geaam története nem mese, hanem a valóság. Michelin-csillagot kapott annak a libanoni származású szakácsnak a párizsi étterme, aki annak idején mosogatófiúként kezdte a pályafutását, és hajléktalanként sokáig egy párizsi parkban húzta meg magát.

Alan Geaam Libériában született egy libanoni család gyermekeként. Még kicsi volt, amikor az országot a helyi konfliktusok miatt el kellett hagyniuk, így Geaam visszaköltözött Bejrutba, majd innen folytatta az útját az Egyesült Államokba, Olaszországba és Csehországba. A most 43 éves szakács húsz évvel ezelőtt érkezett meg a francia fővárosba.

Fiatal, bevándorló felnőttként Alan Geaam egyszer csak azon kapta magát, hogy elfogyott a pénze, az Agence France Pressnek adott interjújában azt mondja, hogy mindössze 70 fontja volt. Hajléktalan lett, egy párizsi parkban aludt éjszakánként.

Bár nem beszélt franciául, sikerült munkákhoz jutnia. Napközben építkezéseken dolgozott, esténként pizzafutárkodott és konyhákon segített, mint mosogatófiú. Aztán egyik éjjel rámosolygott a szerencse. Az egyik konyhán a szakács csúnyán elvágta a kezét, kórházba kellett mennie. Bár senki nem kérte meg rá, Geaam beugrott a szakács helyett, és megfőzte a 14 asztalra kirendelt ételeket. Elmondása szerint a vendégek elégedettek voltak a főztjével, az étterem vezetése pedig rácsodálkozott, hogy a mosogatófiú ért a főzéshez is.

Geaam főzős műsorokból tanulta meg a gasztronómia csínját-bínját, és Libanonban már gyakorolta is valamennyit a főzés tudományát. Technikája és stílusa sokévnyi fejlesztése után most már magabiztosan mozog a séf a francia konyhában, amelyet ügyesen ötvöz az otthonról hozott hagyományokkal és a saját ízlésével.

(via Independent)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!