szerző:
hvg.hu

Mára a világ legkülönbözőbb pontjain engedélyezik a marihuána orvosi használatát. Kevesen tudják azonban, hogy a január végén, 72 éves korában elhunyt vietnami veterán Dennis Peronnak köszönhető, hogy a cannabis gyógyhatása széles körben ismert lett.

Január végén, egy San Franciscó-i kórházban hunyt el 72 éves korában Dennis Peron. Peron aktivista volt, a cannabis gyógyászati felhasználásáért küzdő, egy kaliforniai meleg közösségből induló mozgalom legfontosabb szereplőjeként tartják számon, Harvey Milk jóbarátja volt. A TASZ blogja is megemlékezik Peronról, aki a vietnami háborúból visszatérve egy San Franciscó-i hippikommunában nyitott éttermet, aminek második szintjén marihuánát árusított (ezért őt többször be is börtönözték és egy rajtaütés során a lábát is meglőtték).

Peron még a háborúban tapasztalta meg a marihuána jótékony hatását, és mivel évek óta tudott a marihuána palliatív alkalmazásáról, felismerte, hogy a cannabis jót tehet az AIDS-ben szenvedő betegeknek is, enyhítheti szenvedéseiket. Az 1980-as évek AIDS-járványában sok barátját elveszítette, ezért egyre fontosabbá vált számára a cél, hogy a marihuánát kezdjék el mihamarabb legálisan alkalmazni a gyógyíthatatlan betegeknél.

©

A cannabis az alkalmazott gyógyszereknél hatékonyabban és kevesebb mellékhatással növeli az étvágyat, segíti az alvást és csillapítja a fájdalmakat – olvasható a blogon. A férfi megfigyelését évekkel később a tudomány is alátámasztotta, így az első gyógyászati cannabiskészítményt az AIDS-szel és a kemoterápiával járó tünetek – a hányinger és az étvágytalanság – kezelésére törzskönyvezték. 1990-ben, két héttel párja halála után, Peron kampányt indított a cannabis gyógyászati célú birtoklásának dekriminalizációjáért.

Aktivistatársaival közösen népszavazást kezdeményezett, hogy Kalifornia vegye fel a cannabist a jóváhagyott gyógyszerek listájára és tegye receptre felírhatóvá az olyan betegségek és egészségügyi állapotok esetén, mint az AIDS, a glaukóma, a rák és a sclerosis multiplex. Ezt ugyan akkor még nem sikerült elérnie, de az orvosi célú dekriminalizáció kezdeményezése 1991-ben sikerrel járt. San Francisco Felügyelőtanácsa utasította a rendőrséget, hogy hunyjanak szemet a gyógyászati célú cannabis birtoklása felett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jogerősen kaszálták el az Állami Egészségügyi Ellátóközpont egy újabb tenderét

Jogerősen kaszálták el az Állami Egészségügyi Ellátóközpont egy újabb tenderét

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Felejtsük már el a követők számát a Twitteren! – nem akárki gondolja így

Felejtsük már el a követők számát a Twitteren! – nem akárki gondolja így

Itt megtekintheti Orbán Viktor mai meccsnéző partnereit

Itt megtekintheti Orbán Viktor mai meccsnéző partnereit

Már a megbízás elnyerése előtt nagyban készült a munkára a kukaholding behajtója

Már a megbízás elnyerése előtt nagyban készült a munkára a kukaholding behajtója