szerző:
Németh Róbert

A környezetvédelmi döntésről a szervezést irányító Emily Eavis beszélt a BBC 6 Musicnak.

A fesztivál már 2014-ben bemutatta azokat a környezetbarát, rozsdamentes acélból készült palackokat, amik a jövő évtől felváltják majd a műanyag palackokat (és amelyekbe ingyenesen lehet vizet tölteni kijelölt pontokon), ám az előbbiek használata az elmúlt években még csak opcionális volt. 2016-ban pedig jöttek a hasonló söröspoharak, amik "nem-aerodinamikusak", azaz nem lehet őket nagy ívben dobálni, tehát nagy eséllyel nem okozhatnak sérüléseket.

A tervek szerint 2019-től már csak ezek lesznek, írja a Guardian.

Három éve a fesztivál elindította a Love the farm...leave no trace (Szeresd a farmot... ne hagyj nyomot) kezdeményezést – amivel arra akarták felkérni a fesztivállátogatókat, hogy utazzanak közösen, azaz használjanak kevesebb járművet, kevesebbet szemeteljenek, ne dobálják el műanyag palackjaikat, ne hagyjanak sátrakat a területen, és így tovább. Ennek ellenére a 2016-os fesztivál utáni takarítás volt állítólag a fesztivál történetének legrémesebb "rendrakása" – két hétig tartott. Ami pedig külön a műanyag palackokat illeti: abból 1 milliót használtak a fesztiválozók.

A fesztivál idén szünetet tart, jövőre tér vissza, 2020-ban pedig 50 éves évfordulóját ünnepli.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!