szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy japán farmon egy speciális fagyasztásos technológiával kifejlesztették az ehető héjjal rendelkező banánt. A Mongee banán héját akkor érdemes elfogyasztani, amikor már megjelentek rajta az első barna pöttyök.

A mag nélküli avokádó kikísérletezése után ismét eggyel kényelmesebbé tehetik az életünket, már ami a gyümölcsök, zöldségek elfogyasztását illeti. Egy japán farmon ugyanis már olyan banánokat termesztenek, amelyeknek ehető a héjuk.

A D&T nevű farm ezt egy speciális fagyasztásos, olvasztásos technológiával éri el. A banán növekedő sejtjeit először lassan lefagyasztják mínusz 60 fokra, majd pedig kiolvasztják a gyümölcsöt, így a héja puhább és könnyebben emészthető lesz – írja a Guardian. Az ötletgazda egy Setsuzo Tanaka nevű férfi, aki hosszú éveken át kísérletezett a banánhéj puhításával a szabadidejében, olyan banánt akart enni, amit semmilyen vegyszerrel nem kezelnek, így a héja is biztonságosan megehető.

Okayamában egy áruházban kezdték el tavaly árustíani a Mongee (ritkán hihetetlennek nevezett) banánt, a kíváncsi vevőket pedig arra kérték, hogy csak azután egyék meg a banánhéjat, hogy azon barna pöttyök jelennek meg. Ezek jelzik ugyanis, hogy a gyümölcs megérett.

A SoraNews24 nevű japán híroldal tesztelte az új típusú banánt, és megállapították, hogy a vékony héja miatt valóban könnyen elfogyasztható a teljes gyümölcs. Egyes beszámolók szerint a banán héjának íze az ananászra emlékeztet.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!