szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csak a csülökről kéne lemondania a magyarnak, ha iszlám hittudósok diktálják, mit szabad megenni. Bajba kerülne Andy Vajna étterme, a Nobu is.

Most, hogy a gasztronómia frontvonalát is elérte a migránshisztéria, jó tisztázni, mit szabad Allah hívőinek enni és mit nem. Az előírások nagyban hasonlítanak a zsidóság által ismert kóserségre. Az iszlámban "halalnak" hívják azt, amit szabad, és "haram" az, ami nem kóser, avagy tréfli. A szabályok részint érintik magukat az állatokat, másrészt a tartásuk körülményeit, illetve levágásuk megfelelő körülményeit.

Kezdjük a szomorú ténynél: rovarokat nem lehet megenni, kivéve a szöcskéket, ha azokat kézzel fogták el. Nem ember által leölt állatot ugyanis semmilyen esetben sem ehet az, aki követi az iszlám hitet. A döghús tehát tiltott.

Nézzük a teljes étlapot a Quora.com írása alapján:

1. Csak olyan vízben élő állatot lehet enni, amely pikkelyes. Búcsúzhatunk is a harcsával készült halászlétől, egyetlen vigasz, hogy muzulmán uralom alatt úgysem lesz karácsony. Andy Vajna étterme is gondba kerül, hiszen törölheti a menüről a kagylót, rákot, polipot, esetleg a cápauszonyt.

2. A négylábúak közül nem csak a disznó, de a kutya és a macska is tiltott, valamint minden ragadozó, valamint állatok éles fogakkal, karmokkal. Nem csak az oroszlán, a farkas, valamint az elefánt és a róka esik ebbe a kategóriába, de a nyúl is. Ez sem mehet többé a pörköltbe!

Lehet viszont szabadon enni a szarvasmarha, bárány, kecske, teve és szarvas minden fajtáját, amíg megfelelő táplálékon tartották, és előírások szerint vágták le. A szamár is halal, ha vadon élt. Nincs azonban mentség a házi szamár és a ló fogyasztására. Viszlát, lókolbász!

3. A madaraknál már komoly ornitológiai tudás kell táplálkozás előtt. Amelyik állat inkább vitorlázik, mint hogy a szárnyaival csapkodna, az haram. A repülés közben vadul kalimpálók tehát fogyaszthatók. Szintén ehető az, amelyiknek begye, zuzája van. (Itt vissza kell utalni a négylábúakra: aminek karma van, az alapból tabu. Solymok, sasok, héják megúszták.)

4. Minden rovar haram, vagyis tiltott, kivételt csak a szöcskefajták képeznek, amíg kézzel lettek elfogva. Fazekas miniszter úr skorpiót sem fogyaszthatna iszlám hódoltság alatt.

5. A hüllőket sem lehet megenni. Tiltott tehát a kígyó és a gyík is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!