szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Oscar-díjas Jirzi Menzel moziba nem nagyon jár, otthon Stan és Pant néz inkább.

Bohumil Hrabal barátja, és műveinek filmre álmodója többször is nyilatkozta, hogy ki nem állhatja a sört, ezen állandóan hajba is kaptak a nagy sörissza íróval. Menzel mellesleg „tiszteletbeli magyar filmes is”, számos magyar filmben szerepelt (például Böszörményi Géza Szívzűr, Maár Gyula Felhőjáték, Simó Sándor Franciska vasárnapjai vagy Szabó István Az ajtó és a Rokonok című filmjében), és színdarabokat is rendezett Magyarországon.

1962-ben szerzett filmrendezői diplomát a prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán (FAMI). ezután a Csehszlovák Híradó munkatársaként Véra Chytilová asszisztense volt.

A hatvanas évektől készít folyamatosan filmeket, a legismertebbeket Bohumil Hrabal novelláiból, regényeiből. Az 1966-os Oscar-díjat és világhírt hozó Szigorúan ellenőrzött vonatok is Hrabal kisregényből készült.

A díjnál – mint egyszer egy győri találkozón elmondta – sokkal nagyobb hatást gyakoroltak az életére az oroszok, mint az amerikai filmakadémia díja. A szobrot egyébként szerinte csak a szerencsének köszönheti. „Nagyon sok jó film készült már, amely nem kapott Oscart, és nagyon sok rossz, amely viszont megkapta” – mondta. Szerinte rá pusztán azért figyeltek, mert éppen izgalmas volt ez a térség az amerikaiaknak.

Hrabal-regényből még számos filmet készített, így többek közt az 1980-as Sörgyári Capricciót, és legutóbb, 2007-ben az Őfelsége pincére voltam-ot.

A csehszlovák új hullámhoz sorolták, ontotta a filmeket – a Pacsirták cérnaszálon-tól, a Mesés férfiak kurblival-on, Hóvirágünnepen át, az Iván Csonkin közkatona élete és különleges kalandjaiig és a Bán János főszereplésével készült Az én kis falum-ig –, filmográfiáját itt tanulmányozhatjuk.

Öt éve a hvg.hu-nak adott interjújában arról beszélt többek között, hogy ő maga nem jár moziba. ”Azt hiszem, az én koromban már illendő megállapodni egy eszmerendszer mellett: otthon Stan és Pant nézek. Végigkísértek engem, bennük találtam meg a filozófiám. Miért pont most tagadnám meg őket?”

Minden filmjéhez egyébként ugyanúgy viszonyul, vagyis sehogy. „Leginkább semleges tényezőként kezelem őket, bár kétségtelenül elszomorodnék, ha nem léteznének. Én úgy gondolom, hogy kész, leforgattam, megcsináltam, mehetünk tovább.”

Mint mondta, az életműve megkoronázását jelentő „film” a temetése lesz. „Mi tehetné teljesebbé a művészetemet, mint egy pont a mondat végén?”

Tavaly novemberben komoly fejműtéten esett át, ami után sokáig kómában volt. Szenteste ébresztették fel, "Hit, remény, szeretet... Boldog karácsonyt kívánunk" – írta akkor felesége, Olga Menzelova a Facebook-oldalán egy Menzelről és a gyerekeikről készült fotó mellé.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!