szerző:
hvg.hu

A hatvanéves Stephen Fry egy 12 perces videóban számolt be arról, hogy karácsony előtt prosztatarákot diagnosztizáltak nála.

Influenza elleni védőoltásra ment az orvosához a híres brit komikus, amikor a doktora további kivizsgálásra küldte, és kiderült, hogy Stephen Frynak prosztatarákja van. A daganatos betegségéről most először beszélt a nyilvánosságnak a 60 éves színész, ahogy ő fogalmaz: az "r" betűs szót is most először mondta ki.

Stephen Fry-nál karácsony előtt diagnosztizálták a betegséget, a férfi ezt követően egy életmentő műtéten esett át, eltávolították a prosztatáját. Januárban azt mondták neki az orvosok, hogy hatalmas szerencséje volt, mert a rák nem okozott áttéteket.

A videóban elmondja, hogy biopsziát végeztek el rajta, ekkor derült ki az eredmény. "Lecsippentettek egyet a prosztatám élő szövetéből, ezt megismételték, és a következő nap megkaptam az eredményeket, és igen valóban rák volt" – fogalmaz. Fry-nak a kezelést illetően volt választási lehetősége, dönthetett a sugárkezelés vagy a prosztata eltávolítása mellett. Mivel a sugárkezelés egy hosszú folyamat lett volna, az eltávolítást választotta.

Részletezi azt is, hogy a műtét hogyan ment végbe. Apró robotokat küldtek a gyomrán keresztül a beteg mirigyig. "Kivették a prosztatát és tizenegy nyirokcsomót. Egy agresszív kis gazember volt".

Stephen Fry a Twitteren is írt a rajongóinak, elnézést kért, amiért csak most beszél a betegségéről, de az elmúlt két hónapban erős fájdalmai voltak, nem érezte magát képesnek arra, hogy a problémájáról beszéljen.

Betegsége vélhetően közrejátszott abban, hogy 12 év után először nem Stephen Fry volt az idei BAFTA-gála házigazdája.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!