szerző:
hvg.hu

George Harrison 2001. november 29-én távozott ebből az anyagi világból.

"Olyan fontos Beatles-dalokat írt, mint a lírai Something, a szívmelengető Here Comes The Sun, a harapós Taxman, a gúnyos Piggies, a grandiózus While My Guitar Gently Weeps, vagy a misztikus Within You Without You. Ezer színe volt. Ezerszínű volt az is, ahogy érzékenyen, de ezer közül is felismerhető módon gitározott" - írtuk róla két éve, halála 15. évfordulóján.

Ő volt a csendes Beatle. Ő volt az a nagyszerű, sőt korszakos dalszerző-gitáros-énekes, akivel úgy esett, hogy egy olyan együttesben kezdett el zenélni, ahol olyan emberek álltak előtte a sorban, mint Paul McCartney és John Lennon. Ő volt a kissrác, Lennonnál hárommal volt fiatalabb, ez pedig kamaszkorban, amikor megismerkedtek, bizony, ha nem is óriási, de számottevő életkori különbségnek számított, és ez a „kissrácság” tulajdonképpen a Beatles működése alatt végig megmaradt. Amikor Hamburgban zenéltek, ő volt az, akit – mivel nem töltötte még be a tizennyolcat és amúgy meg nem rendelkezett munkavállalási engedéllyel – kitoloncoltak Németországból.

Az, hogy koránt sem háttérember volt, az éppen a Beatles feloszlása után derült ki - kiteljesedett, képes volt önmagát megfogalmazni. Még a zenekar fennállásának idején, 1968-ban jelent meg első szólólemeze, a Wonderwall című film zenéje, a Wonderwall Music (ezen a ponton nem tudunk nem az Oasis vonatkozó dalára gondolni), aztán pedig jött a folytatás, és készített még nagyszerű albumokat, olyanokat, mint az All Things Must Pass, a Living In The Material World, vagy a Cloud Nine.

De nem csak a zenében tudott fontos lenni. Az ő (és menedzsere, Denis O’Brien) filmes cége, a HandMade Films finanszírozta a Monty Python csoport zseniális alkotását, a Brian életét – később pedig további közel két tucat mozit segítettek világra. Ő hozta tető alá a Concert For Bangladesh-t, melynek segítségével 1970-ben közel negyed millió dollárt gyűjtött a katasztrófa sújtotta ország számára, és létrehozta a The George Harrison Humanitarian Fund for UNICEF nevű jótékonysági alapot.

Hamvait, kérésének megfelelően, a Gangeszba és annak mellékfolyójába, a Jamunába szórták. Utolsó lemeze, a Brainwashed (a címből nem tudjuk nem kihallani a harrisonos iróniát) posztumusz, 2002-ben jelent meg.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!