szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezt állítja több mint 16 ezer ember, aki online petícióban követeli, hogy vegyék vissza az NBA sztártól a szobrot.

Tizenöt évvel ezelőtt, amikor a világnak még egészen más volt a hozzáállása a szexuális zaklatásokhoz, mint most, a #metoo mozgalom közepén, Kobe Bryantet azzal vádolták meg, hogy megerőszakolt egy 19 éves szállodai alkalmazottat Colorado államban. A vád ismét téma lett, miután az NBA sztárt a legjobb animációs rövidfilmért Oscar-díjra jelölték, amelyet aztán vasárnap meg is nyert.

A petíciót aláíró több mint 16 ezer ember szerint, ha a szexuális zaklatással vádolt Woody Allen vagy James Franco nem kapott semmit, akkor Kobe Bryantet sem lett volna szabad díjazni.

A szálloda alkalmazottja 2003-ban tett feljelentést Bryant ellene, aki először tagadta, hogy találkoztak volna, majd azt állította, hogy belegyezésen alapuló szexuális kapcsolat volt közte és az állítólagos áldozat között. A tárgyalás előtt a nő végül úgy döntött, hogy nem akar tanúskodni, a vádat így ejtették. Később egy polgári per indult az ügyben, de végül a felek peren kívül megegyeztek.

A petíciót elindító Kelsey Bourgeois szerint pont a peren kívüli megegyezés jelzi azt, hogy Bryant nem ártatlan – mindössze képes volt kifizetni egy bizonyos összeget annak, akit bántott.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!