szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Finnországban ahova tudnak, szaunát építenek. A szaunázás ráadásul egyike azon kevés finn kifejezéseknek, amelyek bekerültek az angol nyelvbe.

Kampány indult Finnországban azért, hogy a finn szaunakultúra is felkerüljön az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) az emberiség szellemi kulturális örökségeit tartalmazó listájára.

Ritva Ohmerluoma, a kezdeményezés mögött álló csoport vezetője szerint a szaunakultúra csaknem sértetlenül átvészelte a korábbi társadalmi és technológiai változásokat. "A szaunázás szenvedélye nemzedékről nemzedékre öröklődik" – mondta Ohmerluoma hétfőn Helsinkiben.

Az 5,5 milliós Finnországban nagyjából 3,2 millió szauna működik. Az észak-európai országban gyakorlatilag nincs olyan típusú épület, a bérházaktól az irodaépületekig, amelybe ne építenének szaunát. A szaunázás a heti program részét képezi a finn katonai egységek életében, és elengedhetetlen eleme a diplomáciai vendéglátásnak.

Finnországon kívül Oroszországban és a balti országokban is nagyon népszerű a szaunázás, amely mára a világ számos más részére is eljutott. Noha nem bizonyított, hogy a szaunázás gyakorlata valóban Finnországból származik, maga a kifejezés egyike azon kevés finn szavaknak, amelyek bekerültek az angol nyelvbe.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ránki Fülöp: Többnyire nem korszakok, hanem egyes zeneszerzők egyes művei érdekelnek

Ránki Fülöp: Többnyire nem korszakok, hanem egyes zeneszerzők egyes művei érdekelnek

A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

Újraírják a magyar fotótörténetet: jórészt ismeretlen fotográfusnőkön a fókusz

Újraírják a magyar fotótörténetet: jórészt ismeretlen fotográfusnőkön a fókusz