szerző:
hvg.hu

A poharakba már tavaszi szelek fújnak és tizenhét, főként balatoni borászatot terelnek a Borkikötőbe, egészen pontosan a balatonfüredi Silver udvarba. Borászatok és borkedvelők, Balaton-fanok, gasztronauták randevúja március 15-én sétáló borkostoló keretében.

 S ez nem kacsa, hiszen a randi fókuszpontja a Nem Kacsa étterem. Most igazán  képet kaphatunk arról, mit tud a terroir a Szent György-hegytől Csopakig, és megismerhetjük a Balaton fehér és vörös arcát egyaránt. Ritka vagy soha nem is hallott fajtákon, különleges tételeken keresztül, de lesz kakukktojás, azaz kakukkpoharazás is, lehorgonyoz a Borkikötőben egy pannonhalmi és egy dél-balatoni borászat is.

 

©

A Borkikötőben persze éhesen sem maradhat senki, sőt. Elek Balázs, a balatonfüredi Bistro Sparhelt séfje a válogatott borokhoz különleges falatokat, harapnivalókat készít, lehet "tesztelni", miként illenek-e egymáshoz.

 

A résztvevő pincészetek:

 Thetis birtokA  görög tengeristennőről elnevezett borászat talán a legfiatalabb a Balatonfüred-Csopaki borvidéken.  Balatonfüreden a Bocsár-dűlőben, korszerű technológiával készülnek a borok, de valójában a balatonszőlősi Hajagos-dűlő a legértékesebb területük. A szortiment jelenleg alapvetően fehérborokból és egy vörösborból (merlot) áll. 10 hektáron dolgoznak. A Thetis a zenitet tartja meghatározó borának, de az olaszrizling, szürkebarát, sauvignon blanc, furmint és nektár is értő kezekben van. A szortiment vörös szegmense kékfrankossal, cabernet sauvignonnal és franc-nal egészül ki a jövőben. Boraik frissek, zamatosak, a hely szellemének megfelelően ásványosak. Még az út elején járnak, de pár tételük máris érmet szerzett a Vinagora borversenyen. A Thetis birtok a Borkikötő boros házigazdája. 

Cseri Pincészet - A Pannonhalmi Borvidék fiatal borászata, a borvidék egyetlen családi pincészete, amely kizárólag palackos borokat értékesít. A Borkikötőben újdonsággal is jelentkeznek, mégpedig az idehaza ritka, könnyű, lendületes, reduktív, moseli típusú rajnai rizlinggel.

2HA Szőlőbirtok és Pincészet -   A Szent-György hegyi 2HA valójában 4Ha, hiszen Török Csaba 2 hektár fehér és 2 hektár kékszőlő termést dolgoz fel, a szortiment mégis a vörösborok felé billen. A tulajdonos-borász ezzel a filoxéravész előtti Balaton-felvidéki hagyományokat igyekszik kifejezésre juttatni. A Tabunellos angiovese mellett a cabernet és shiraz viszi a prímet a szortimentben az olaszrizling és a pinot gris (szürkebarát) előtt.

 Csendes Dűlő Szőlőbirtok - Kis ékszerdoboz az Örsi-hegyen.3 hektáron négy fajtát művel kézműves gondossággal Molnár Júlia Dóra és édesanyja. A hárslevelűről bebizonyították, hogy Badacsonyban is fantasztikus bort ad. Kéknyelűjük és olaszrizlingjük figyelemre méltó. 

Sabar Borház - Milyen jó lenne, ha minden álom úgy teljesülne, ahogy Ádám Gábor közgazdászé, aki 2009-ben, Káptalantótiban keltette életre ezt a kis pincészetet. Nevét a falu határában emelkedő Sabar-hegytől kölcsönözte: bár kicsi (217 méter magas), mégis nagy benne a potenciál. Ádám Gábor és csapata 7 hektárt művel a Sabar-dűlőben és a Bács-hegy déli lejtőjén, illetve vásárol fel szőlőt a Badacsonyi borvidékről, amelynek a Sabar-hegy is szerves része. A Borkikötőbe a 2017-es Kékfrankos roséval, a 2016-os Olaszrizling hegyborral, a 2016-os Pinot Gris-vel, a 2016-os Hegyvölgy Rajnai rizlinggel és még egy-két ritka tétellel jönnek. 

 Liszkay Borkúria - Bordeaux-i típusú vörösborok Monoszlóról, a Káli-medence keleti kapujából. Azt tudtuk, hogy a filoxéra vész előtt a Balaton-felvidéken a kékszőlő is őshonosnak számított, de arról sokáig fogalmunk sem volt, hogy a térségben a villányival vagy a szekszárdival vetélkedő minőségben lehet vörösbort készíteni. Az addig szinte  "feltérképezetlen" területet  Liszkay Mihály fedezte föl valamikor a 2000-es évek közepe táján. Azóta híressé vált a Liszkay Borkúria, amelynek tulajdonosa nemcsak a borok, hanem a zene szerelmese is. A Borkikötőben talán még zongorázni is fog. A vörösborai biztosan ott lesznek.

Gyukli Pince - Számukra alap az ökológiai egyensúly megteremtése, a szőlőültetvények egészségének fenntarthatósága, ezért a borkészítés során tartózkodnak a kemikáliák használatától. Hitvallásuk: „Boraink készítése apró felelősségvállalás a környezetünk és egészségünk érdekében”. Boraikat kóstolva egyértelmű, hogy hosszú távon az ökológiai gazdálkodás az igazán járható út. A világfajták mellett a magyar fajtákra is nagy gondot fordítanak. Amit biztosan kóstolhatunk a Borkikötőben, az a Grandioso cabernet sauvignon, a gyöngyöző Gyusecco és a Szuperhold nevű prémium Olaszrizling. 

Garamvári pezsgők - A Borkikötő egyik kakukktojása, de csak zért, mert ezúttal nem dél-balatoni boraival, hanem kizárólag pezsgőivel érkezik. Garamvári Vencelnek oroszlánrésze van a hazai pezsgőkultúra megteremtésében. 1996-ban vásárolta meg az 1897-es alapítású Palugyai pincét Budafokon, ahol a pezsgőkészítésnek komoly hagyományai voltak. Garamvári a champagne-i iskola pezsgőgyártási metódusát követi, de nem szolgaian másolja. Már csak azért sem, mert a klasszikus champagne-i fajták (chardonnay, pinot noir) mellett hazai szőlőkből készíti a pezsgőit. Ugyanarra a felismerésre jutott, mint a spanyolok a cava kapcsán, akik szintén a saját szőlőfajtákkal teszik egyedivé bubisaikat. Garamvári szortimentjében ott a furmint, a hárslevelű, a királyleányka vagy az irsai olivér. 

Kecze-Hady Kézműves Pincészet - A kézműves jelző itt nem marketingfogás, hanem mélyről jövő meggyőződés és mindennapi gyakorlat. A Tihanyi-félsziget tövében Aszófő az egyik legmelegebb északi parti bortermő hely. Forró, aszályos nyarak jellemzik a dűlők vulkanikus, mészkőben gazdag, agyagos talaján terem a szőlő. A négy hektáron a Kecze-Hady család olaszrizlinget, rizlingszilvánit, chardonnay-t, kékoportót, cabernet franc-t és cabernet sauvignont művel nagy odafigyeléssel, kézműves módszerrel és szellemiséggel. Rovar- és gyomirtó szert nem alkalmaznak, sem fajélesztőt, sem enzimeket. Nem préselnek, nem szűrnek, kénből is a legkevesebbet használják. Egyedi borok, érdemes megismerni őket.

 Gilvesy Pincészet - A Kanadából hazaszármazott Gilvesy Róbert a kilencvenes évek elején szeretett bele a Szent György-hegyen fekvő romos Esterházy-présházba. Építésznek tanult, a saját tervei alapján keltette új életre a több mint 200 éves pincészetet, ahonnan nem mellesleg az egyik legszebb panoráma nyílik a Balatonra. Borai a hagyomány és a modern technológia ötvözetei, mindegyik magában hordozza termőhely lenyomatát. Rajnai rizling, sauvignon blanc, olaszrizling és szürkebarát mellett most már a kékfrankos is a szortiment része. 

Laposa birtok  - Egyike azoknak a családi pincészeteknek, melyek igen sokat tettek a badacsonyi borvidékért. Anno dr. Laposa József és felesége mondhatni hobbiborászatként építgette a birtokot, ami bő két évtized alatt a régió markáns pincészetévé vált.   Három gyermekük közül kettő elköteleződött a szőlő és bor mellett. Bence irányítja a birtokot, Zsófia az egyedi borokat készíti. Stílusukban ott a termőhely bazaltos ásványisága és poétikus eleganciája. Óriási szerepük van abban, hogy az olaszrizling visszakapta becsületét. De érdemes megkóstolni a többi fajtát is.

A Pántlika Pincészet - 40 hektár szőlőt művelnek Dörgicse és Balatonakali környékén. Ügyesen ötvözik a modern és hagyományos technológiákat,  sikeresen eleget téve a piac kihívásainak, bizonyítják ezt a különböző versenyeken elért eredmények is. Széles fajtaválasztékukban fontos szerep jut az olaszrizlingnek, mint a régió emblematikus fajtájának, a szortiment része az irsai olivér, a chardonnay, a sauvignon és pinot blanc, a szürkebarát, a sárgamuskotály és a juhfark. Kékszőlők közül a bordeaux-i fajták mellett kékfrankos és zweigelt dominál. A hétköznapi beszélgetések, lazítások jó ár-érték arányú borai mellett emlékezetes, hordós érlelésű prémium tételeket és készítenek.   

Petrányi pince - Tizenhét évvel ezelőtt  szüreteltek először Csopak felső  részén, a Szita-hegyi dűlőben. Azóta igyekeznek kiismerni mind jobban a terroir adottságait, és a  felismerésekből finom borok születnek. Büszkén vállalják a kézműves jelzőt, ami náluk elsősorban azt jelenti, hogy nem siettetik a bor fejlődésést technológiai beavatkozásokkal, legyen szó hosszan érlelt vagy friss tételekről. Az olaszrizling a névjegyük, de van furmintjuk, traminijük is. A Balaton vörös arcát is hitelesen tudják megmutatni, hiszen a 19. században errefelé több volt a kékszőlő, mint a fehér. Úgyhogy szortimentjükben ott Merlot-Kékfrankos cuvée, a cabernet sauvignon és a syrah is.   

Spiegelberg Kézműves Borpince  - Spiegelberg István sose tanulta semmilyen iskolában a borászkodást. Berlinben született (német apa, magyar anya), de gyerekként sokszor nyaralt a nagyinál, aki Somló közelében lakott. Először csak egy nyaralót akart a hegyen. Aztán egy kis szőlőt. És onnan már nem volt megállás, bort kellett készítenie. A Szent Ilona-dűlőben alapította pincészetét 1993-ban, 2004-ben palackozta első kereskedelmi forgalomba kerülő tételét. Hosszan érleli borait hordóban és palackban egyaránt,még  gregorián zene mellett! Hagyományos fajtákkal dolgozik: olaszrizling, hárslevelű, juhfark, furmint, chardonnay.

Dobosi Pincészet  - A pincészet és vendégház több száz éves múltra visszatekintő családi vállalkozás a Nivegy-völgyben. 26,5 hektár szőlőt művelnek Szentantalfán, ebből 1,5 hektárt Balatonfüreden. Kizárólag bioborokat készítenek, gyümölcsös-ásványos ízükben tisztán tükröződnek a termőhely sajátosságai. Boraik ár-érték aránya verhetetlen. A Borkikötőbe  két olaszrizlinget, egy kékfrankos rozét és egy vörös cuvée-t hoznak. 

Szent Donát Birtok  - Kovácsék családi vállalkozása apai-anyai ágon száz évekre visszamenően kötődik a szőlőhöz-borhoz. 1994-ben alapították Csopakon a Szent Donát pincészetet, amit a három testvér közül -  az étteremmel együtt  - Kovács Tamás vezet. A Csopaki Kódex megszületésében oroszlánrészük volt. Paloznakon és Tihanyban is vannak területeik. A klasszikus Csopak hegy- és Kódex dűlőválogatások mellett a 2013-as évjárattól készülnek a Szent Donát MÁRGA és MAGMA talajválogatásai. Fő fajtáik az olaszrizling, furmint, kékfrankos, amiket három kategóriában: talajsztori, hegyborok, dűlőborok tudnak megmutatni.   

von Beöthy pince  - A tulajdonos kalandos élet után tért haza Magyarországra és telepedett le a Csobáncon, ahová gyerekkori emlékek fűzik. A 90-es évek közepén kezdett kisebb területeket vásárolni a hegyen, ma a 15 hektárból közel a fele terem szőlőt. De milyet! von Beöthy szentül hisz a biogazdálkodásban és csak abban. Ennek szellemében készíti fantasztikusan tiszta, a terroir minden rezdülését visszaverő borait. Legnagyobb szerelme a pinot noir.

 ( Jegyinformáció: itt  

  

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!