szerző:
BI

A Londonban tanító nyertes olyan iskolában tanít, ahol 35 különböző nyelven beszélnek a diákok – mindenkit anyanyelvén köszönt reggelente.

„Képzeljünk el egy olyan iskolát, ahol a gyerekek és szüleik az iskola kapuin kívül erőszakos bandákkal kell hogy szembesüljenek nap mint nap.
Képzeljünk el egy olyan iskolát, ahol 35 nyelven beszélnek.
Képzeljünk el egy iskolát, ahol a diákok akár öt másik családdal osztják meg otthonukat.
Mit tenne egy ilyen iskolában?
Hogyan működne együtt a rendőrökkel, hogy megakadályozza, hogy a buszra váró diákokat a bandák zaklassák? Hogyan próbálná elsajátítani a gyerekek által beszélt nyelvek alapjait, csak hogy szót értsen a tanulókkal és szüleikkel? Hogyan alakítaná át a tantervet, hogy az figyelembe vegye az etnikai szempontból változatos hallgatói csoportot?”

A pedagógia Nobel-díjának is hívott Global Teacher Prize honlapján így vezetik fel a nyertes tanárnő méltatását. Mint írják, a London Brent kerületében dolgozó 39 éves Andria Zafirakounak minderre van válasza.

A díjra a világ minden országából pályázó tanárokat szigorú szempontrendszer szerint vizsgálják. Azt a tanáregyéniséget keresik 2015 óta, aki valami kiemelkedő teljesítménnyel járul hozzá a tanári hivatás társadalmi megítéléséhez a mindennapi munkája során. A díjazottak és a nomináltak között sem volt még magyar pedagógus. Az elismerést a Gems Education nevű, 250 magániskolát működtető dubaji családi vállalat alapítványa, a Varkey Foundation finanszírozza.

©

„Nagyszerű, amikor az ember a saját anyanyelvükön köszönti ezeket a gyerekeket”

Vasárnap Dubajban Mohammed bin Rasid Al Maktum, Dubaj uralkodója adta át a győztesnek az egymillió dollárral és óriási presztízzsel járó díjat. A nyertes a világ különböző tájairól származó több mint 30 ezer jelöltet utasította maga mögé. A dubaji gálán számos híresség, köztük Charlize Theron Oscar-díjas dél-afrikai színésznő és Priyanka Chopra indiai színésznő is jelen volt.

A 39 éves Zafirakou diákjainak egy része Nagy-Britannia legszegényebb családjaiból származik és szüleik gyakran nem is beszélnek angolul. „Mindig nagyszerű, amikor az ember a saját anyanyelvükön köszönti ezeket a gyerekeket, automatikusan mosolyt csalva az arcukra és kapcsolatot teremtve velük” – mondta.

A görög felmenőkkel rendelkező, de Londonban született Zafirakou az első brit tanár, aki elnyerte a tekintélyes díjat. Theresa May brit miniszterelnök videoüzenetben gratulált a díjazottnak a vasárnapi ceremónián.

„Ahhoz, hogy az ember remek tanár legyen, rugalmasságra, találékonyságra és óriási szívre van szükség. Ön mindezen tulajdonságok birtokában tanítja a gyerekeket nap mint nap. Köszönünk mindent, amit eddig tett és tesz továbbra is” – mondta May.

„Bármi is történjék, ez az iskola az övék”

Köszönőbeszédében Zafirakou remek dolognak nevezte az iskola tanulóinak sokszínűségét és elmondta, hogy bár a diákok olyan zsúfolt otthonokban élnek, ahol nehéz csendes zugot találni a tanuláshoz és sokuknak még a testvéreikről is gondoskodniuk kell az iskola után, mindannyian arra törekszenek, hogy jól teljesítsenek a tanulmányaikban.

„Ami igazán nagyszerű dolog, az az, hogy bármi is történjék otthon, bármi is hiányozzon az életükből, vagy okozzon nekik fájdalmat, ez az iskola az övék” – fogalmazott a tanárnő, hangsúlyozva, hogy a gyerekeknek szóló iskolai művészeti programok indítása azért fontos, mert segít nekik kreatívan gondolkodni és rugalmasságra, kitartásra tanítja őket. A díjjal járó egymillió dollárt éppen ezért olyan közösségi projektre akarja fordítani, amely a kreativitást ünnepli.

Zafirakou egyébként tudja, hogy egyedül nem képes a „csodára”, a nehéz helyzetben élő tanulók nevelésére, ezért továbbképzéseket tart pedagóguskollégáinak is.

A brenti iskola egyébként a tanulmányi eredményekben is figyelemre méltó eredményt ért el: óriási fejlődést ért el az utóbbi időben a tanulói teljesítményekben, az első 5 százalékban van e tekintetben Angliában és Walesben, továbbá rangos matematikai versenyeket nyernek az odajáró diákok.

A tavalyi győztes egy kanadai tanárnő, Maggie MacDonnell lett, aki évek óta tanít eszkimó (inuit) fiatalokat a kanadai Quebec tartomány egy eldugott zugában, az Északi-sarkkörhöz közeli Salluit faluban, ahol kirívóan magas az öngyilkosságok aránya az élet kilátástalansága miatt. A korábbi két díjazott Nancie Atwell amerikai angoltanárnő és Hanan al-Hroub palesztin tanárnő volt.

„A gyerekekben a világon mindenhol növekszik a szorongás, a depresszió, a különféle függőségek, képtelenek koncentrálni, elvesztik az önmérsékletüket, látjuk az agressziót, az alázat hiányát, az erkölcsi érzéketlenséget. Az iskoláknak ebben a helyzetben túl kell lépniük a hagyományos szerepükön, mivel mindez új és összetett kihívást állít az emberiség elé” – nyilatkozta nemrég a hvg.hu-nak a finn Jukka Sinnemäki, aki szintén bekerült a Global Teacher Prize nomináltjai közé.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Reszkethet a Huawei és a Samsung? A Xiaomi összehajtható telefonja feleannyiba kerül majd

Reszkethet a Huawei és a Samsung? A Xiaomi összehajtható telefonja feleannyiba kerül majd

Meghalt Dick Dale gitáros, a Ponyvaregényből ismert dal szerzője

Meghalt Dick Dale gitáros, a Ponyvaregényből ismert dal szerzője

Újabb botrány a március 15-i díjak körül: a Táncsics-díjnál is átnyúltak a fejek felett

Újabb botrány a március 15-i díjak körül: a Táncsics-díjnál is átnyúltak a fejek felett

Elfelejtették már a FaceTime-botrányt? Itt az Apple új reklámja

Elfelejtették már a FaceTime-botrányt? Itt az Apple új reklámja

May újságcikkben kéri a képviselőket a Brexit-megállapodás elfogadására

May újságcikkben kéri a képviselőket a Brexit-megállapodás elfogadására

Saját családvédelmi akciótervvel állt elő a DK

Saját családvédelmi akciótervvel állt elő a DK