szerző:
BI

A Londonban tanító nyertes olyan iskolában tanít, ahol 35 különböző nyelven beszélnek a diákok – mindenkit anyanyelvén köszönt reggelente.

„Képzeljünk el egy olyan iskolát, ahol a gyerekek és szüleik az iskola kapuin kívül erőszakos bandákkal kell hogy szembesüljenek nap mint nap.
Képzeljünk el egy olyan iskolát, ahol 35 nyelven beszélnek.
Képzeljünk el egy iskolát, ahol a diákok akár öt másik családdal osztják meg otthonukat.
Mit tenne egy ilyen iskolában?
Hogyan működne együtt a rendőrökkel, hogy megakadályozza, hogy a buszra váró diákokat a bandák zaklassák? Hogyan próbálná elsajátítani a gyerekek által beszélt nyelvek alapjait, csak hogy szót értsen a tanulókkal és szüleikkel? Hogyan alakítaná át a tantervet, hogy az figyelembe vegye az etnikai szempontból változatos hallgatói csoportot?”

A pedagógia Nobel-díjának is hívott Global Teacher Prize honlapján így vezetik fel a nyertes tanárnő méltatását. Mint írják, a London Brent kerületében dolgozó 39 éves Andria Zafirakounak minderre van válasza.

A díjra a világ minden országából pályázó tanárokat szigorú szempontrendszer szerint vizsgálják. Azt a tanáregyéniséget keresik 2015 óta, aki valami kiemelkedő teljesítménnyel járul hozzá a tanári hivatás társadalmi megítéléséhez a mindennapi munkája során. A díjazottak és a nomináltak között sem volt még magyar pedagógus. Az elismerést a Gems Education nevű, 250 magániskolát működtető dubaji családi vállalat alapítványa, a Varkey Foundation finanszírozza.

©

„Nagyszerű, amikor az ember a saját anyanyelvükön köszönti ezeket a gyerekeket”

Vasárnap Dubajban Mohammed bin Rasid Al Maktum, Dubaj uralkodója adta át a győztesnek az egymillió dollárral és óriási presztízzsel járó díjat. A nyertes a világ különböző tájairól származó több mint 30 ezer jelöltet utasította maga mögé. A dubaji gálán számos híresség, köztük Charlize Theron Oscar-díjas dél-afrikai színésznő és Priyanka Chopra indiai színésznő is jelen volt.

A 39 éves Zafirakou diákjainak egy része Nagy-Britannia legszegényebb családjaiból származik és szüleik gyakran nem is beszélnek angolul. „Mindig nagyszerű, amikor az ember a saját anyanyelvükön köszönti ezeket a gyerekeket, automatikusan mosolyt csalva az arcukra és kapcsolatot teremtve velük” – mondta.

A görög felmenőkkel rendelkező, de Londonban született Zafirakou az első brit tanár, aki elnyerte a tekintélyes díjat. Theresa May brit miniszterelnök videoüzenetben gratulált a díjazottnak a vasárnapi ceremónián.

„Ahhoz, hogy az ember remek tanár legyen, rugalmasságra, találékonyságra és óriási szívre van szükség. Ön mindezen tulajdonságok birtokában tanítja a gyerekeket nap mint nap. Köszönünk mindent, amit eddig tett és tesz továbbra is” – mondta May.

„Bármi is történjék, ez az iskola az övék”

Köszönőbeszédében Zafirakou remek dolognak nevezte az iskola tanulóinak sokszínűségét és elmondta, hogy bár a diákok olyan zsúfolt otthonokban élnek, ahol nehéz csendes zugot találni a tanuláshoz és sokuknak még a testvéreikről is gondoskodniuk kell az iskola után, mindannyian arra törekszenek, hogy jól teljesítsenek a tanulmányaikban.

„Ami igazán nagyszerű dolog, az az, hogy bármi is történjék otthon, bármi is hiányozzon az életükből, vagy okozzon nekik fájdalmat, ez az iskola az övék” – fogalmazott a tanárnő, hangsúlyozva, hogy a gyerekeknek szóló iskolai művészeti programok indítása azért fontos, mert segít nekik kreatívan gondolkodni és rugalmasságra, kitartásra tanítja őket. A díjjal járó egymillió dollárt éppen ezért olyan közösségi projektre akarja fordítani, amely a kreativitást ünnepli.

Zafirakou egyébként tudja, hogy egyedül nem képes a „csodára”, a nehéz helyzetben élő tanulók nevelésére, ezért továbbképzéseket tart pedagóguskollégáinak is.

A brenti iskola egyébként a tanulmányi eredményekben is figyelemre méltó eredményt ért el: óriási fejlődést ért el az utóbbi időben a tanulói teljesítményekben, az első 5 százalékban van e tekintetben Angliában és Walesben, továbbá rangos matematikai versenyeket nyernek az odajáró diákok.

A tavalyi győztes egy kanadai tanárnő, Maggie MacDonnell lett, aki évek óta tanít eszkimó (inuit) fiatalokat a kanadai Quebec tartomány egy eldugott zugában, az Északi-sarkkörhöz közeli Salluit faluban, ahol kirívóan magas az öngyilkosságok aránya az élet kilátástalansága miatt. A korábbi két díjazott Nancie Atwell amerikai angoltanárnő és Hanan al-Hroub palesztin tanárnő volt.

„A gyerekekben a világon mindenhol növekszik a szorongás, a depresszió, a különféle függőségek, képtelenek koncentrálni, elvesztik az önmérsékletüket, látjuk az agressziót, az alázat hiányát, az erkölcsi érzéketlenséget. Az iskoláknak ebben a helyzetben túl kell lépniük a hagyományos szerepükön, mivel mindez új és összetett kihívást állít az emberiség elé” – nyilatkozta nemrég a hvg.hu-nak a finn Jukka Sinnemäki, aki szintén bekerült a Global Teacher Prize nomináltjai közé.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!