szerző:
hvg.hu

Érdemi ellenőrzés nélkül zúdítottak 5,5 millió kísérleti tankönyvet az iskolák nyakába. A pedagógusok és a szülők többsége elégedetlen az állami kiadványokkal.

Az állami kiadású tankönyvek megrendelési aránya folyamatosan csökkent (2017-ben már csak 67%-nál tartott), míg a magánkiadóké – a kormányzati ellenszél dacára – ugyanennyivel nőtt – állítja a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (Tanosz) az állami tankönyvterjesztést végző Kello adatai alapján.

A kísérleti tankönyveknek 1–4. osztályban a legmagasabb (51-52%) az elutasítottsága, míg középiskolai tankönyveknél „csak” 17%-os a visszaesés.

Mint korábban beszámoltunk róla, nemcsak a pedagógusok, hanem a szülők több mint 80%-a sem elégedett az állami (kísérleti) tankönyvek minőségével.

 

©

Mindez nem véletlen. A Tanosz számításai szerint 2014–2017 között 5,5 millió kísérleti tankönyv úgy került a tanulók kezébe, hogy felmentést kapott a független szakértők által elvégzett részletes bírálat alól. Azaz semmilyen írásos dokumentum nincs arról, hogy a kísérleti tankönyvek átmentek volna akkreditált bírálati eljáráson.

A Tanosz szerint ezek után jogos az a követelésük, hogy a tankönyvjegyzéken szereplő magánkiadós tankönyvek megrendelését semmilyen módon ne diszkriminálják. Úgy vélik továbbá, hogy – a tankönyvi minőség és az ellátás folyamatosságának biztosítása érdekében – kívánatos volna a tankönyvjegyzéken szereplő valamennyi tankönyv (így a magánkiadóké is) engedélyének meghosszabbítása, illetve hogy a magánkiadók is adhassanak be közismereti tárgyú tankönyveket engedélyeztetésre.

A tankönyvpiac állami bedarálásának első állomása az volt, hogy 2014-ben az állam 8,7 milliárd forintért megvásárolta az Apáczai és a Nemzeti Tankönyvkiadót. Majd az EU-s forrásokkal együtt sokmilliárdnyi közpénzt költöttek az OFI gondozásában új kísérleti tankönyvek előállítására és bevezetésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!