szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csütörtökön, cikkünk megjelenésekor nyílik a tárlat a 36. a Magyar Sajtófotó Pályázat nyertes képeiből a Capa Központban. Mutatunk néhány meghatározó képet.

Egy jó sajtófotónak egyszerre kell teljesítenie két kritériumot: legyen fotóművészi szempontból minőségi munka, és legyen érdekes, aktuális az az esemény, amelyről szól – mondja a hvg.hu-nak Bánkuti András a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke. Hozzáteszi, el tudja képzelni, hogy akár a most kiállított képek közül is több visszaköszön majd a jövő történelemkönyveiben („sosem lehet tudni, melyik kép válik olyan szimbolikussá, mint például az Orbán Viktor 1989-es beszédéről készült fotó”) éppúgy, mint fotóművészeti tárlatokon.

Bánkúti egyébként úgy látja, az idei pályázatra több, és szebben, emberiben megkomponált szociofotó érkezett, mint a korábbi években. De úgy általában, ha valaki elmegy a Capa Központba, és végignézi a tárlatot, kap egy átfogó tablót mai Magyarországról, annak örömeivel, bánataival – mondja. Vannak képek az olimpiai kampányról, a vizes vébéről, civil akciókról ugyanúgy, mint az őcsényi polgármesterről, Geréb Ágnesről, a különböző tüntetésekről. Ez utóbbiak közül Bánkúti kiemeli a Tüntetés Turizmus-sorozatot (Zsolt Pétertől), amely úgy mutatja meg a különböző politikai megmozdulásokat, hogy közben a főváros legszebb helyeit láthatjuk a képeken.

Képriport második hely: Zsolnai Péter: Tüntetés turizmus (A képre kattintva vállogatás nyílik a kiállítás képeiből!)
©

A fotózás az utóbbi másfél évtizedben teljesen demokratizálódott, ma már mindenkinek ott van a zsebében a fényképezős telefon, így bárkiből lehet fotóriporter. Így a sajtófotó-pályázatra is beküldhet képet egy amatőr is, de azt azért Bánkúti hozzáteszi, a profi fotósok arra is figyelnek, hogy a riportfotó jól komponált legyen, jók legyenek a fények stb. Ennek ellenére sokszor bekerülnek az ügynökségek képei közé amatőr fotók, mint például a londoni robbantások idején. Tehát jól kiegészítik egymást a hivatásos fotósok és az amatőrök alkotásai.

Több mint hatezer kép

Idén összesen 247 szerző 2260 pályaművel pályázott sikeresen. A zsűri (amely három külföldi és két magyar szakemberből állt) összesen 6302 képet tekintett meg az előzsűrizés, illetve a januári zsűrizés során.

Mint korábban írtuk, a legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ-nagydíjat Móricz-Sabján Simon, a Világgazdaság fotóriportere nyerte Borsosék című anyagával.

MÚOSZ Nagydíja: Móricz-Sabján Simon: Borsosék (A képre kattintva vállogatás a kiállítás képeiből!)
©

Több kategóriában is díjat nyert Mónus Márton, a hvg.hu korábbi kollégája. A hajléktalanokat mentő Menhely Alapítvány krízisautó-szolgálatáról készült képsorozatért André Kertész-nagydíjjal tüntették ki. „Nem vagyok az a típus, aki szeret fürdeni a dicsőségben, ezért nagyon meglepett a dolog, pláne, hogy volt a témában egy másik anyag is, amelyet erősebbnek éreztem” – mondja. De díjat nyert a Gulyás Márton tárgyalásáról szóló sorozatával is, valamint a hír-eseményfotó kategóriában is kitüntették az egyik CEU-párti tüntetésen készült fotóját. A zsűri továbbá Szalay Zoltán-díjjal is jutalmazta, azaz ő lett idén a legjobb 30 éven aluli fotóriporter.

André Kertész-nagydíj – a legjobb emberközpontú, dokumentarista képért vagy képsorozatért: Mónus Márton: A krízisautó éjszakája
©

Az Escher Károly-díjat, vagyis a legjobb Magyarországon készült hírképért járó elismerést pedig Asszonyi Eszter, a HVG külső munkatársa kapta Megemlékezés című fotójáért.

"A szüleim tanárok, sok iskolai kirándulással a hátuk mögött és van egy öcsém, aki a hétvégén hazaért a sítáborból" - erre gondolt, amikor a veronai busztragédia után a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban tartott megemlékezésen dolgozott. "Ez a kép nem az iskola előtt, készült, hanem egy osztályteremben. Nem tudom, miért mentem be oda. A balesetben elhunytak helyén gyújtottak gyertyákat: a fotón az látszik, hogy az egyik tanárra emlékeznek. Nagyon mélyen érintett ez a nap, rengeteget sírtam. Azt éreztem, hogy elsősorban ember vagyok: ugyanolyanok, mint ők, - valószínűleg az életkorom miatt is - és csak másodsorban fotós. Számomra ez a kép visszaadja azt, amiről ez a baleset szólt: hogy az elhunytak már nincsenek ott, nincsenek jelen."

Hír-eseményfotó elsőhely: Asszonyi Eszter: Gyertyák égnek a Szinyei Merse Pál Gimnázium egyik osztálytermében Budapesten, 2017. január 21-én. Legalább tizenhatan meghaltak és többen megsérültek a balesetben, amikor egy diákokat szállító busz felborult és kiégett Olaszország északi részén. Január 23-án nemzeti gyásznapot tartottak országszerte, a balesetben elhunyt áldozatokra emlékezve
©

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában 3. helyezést ért el Polyák Attila - az Origón megjelent - Doktor Mancsok című fotósorozata. Három-négy hónapon keresztül kísérte Tuza Erikát és hospice terápiás kutyáit, Mayát és Fridát különleges küldetéseikre; a gazdi az ebekkel gyógyíthatatlan beteg felnőttek és gyerekek napjait próbálja könnyebbé tenni. A két négylábú az élet egyik legnehezebb szakaszában, a búcsúzáskor nyújt támaszt a betegeknek, és tudtukon kívül adnak hatalmas segítséget a hospice házak szakápolóinak is.

A maga is nagy kutyarajongó Polyák Attila azt tapasztalta, hogy „amint megjelentek a blökik a betegeknél, megszűnt a múlt, a jövő, megszűnt az aggódás és a félelem is, akkor úgy hirtelen a betegek mindent elfelejtettek”. A fotós meglátása szerint a két különböző habitusú kutya jelenlétének köszönhetően nyitottabbá válnak a hospice házak lakói, akik így az ápolók felé is könnyebben tolmácsolják szorongásaikat. „A kutyás terápia szerintem ebben nyújt többet egy hagyományos terápiához képest: a kutya egy kapocs, egy csatorna lesz a beteg, az idős ember és az őt ápoló, szívvel-lélekkel dolgozó személy között”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mennyei megyei: belerúghattak a piros lapokat osztogató bíróba Sokorópátkán

Mennyei megyei: belerúghattak a piros lapokat osztogató bíróba Sokorópátkán

Nem szállnak el az árával? Ennyibe kerülhet majd a legolcsóbb Galaxy S10

Nem szállnak el az árával? Ennyibe kerülhet majd a legolcsóbb Galaxy S10

Videó: Kalifornia olyan most, mint a legdurvább katasztrófafilmek

Videó: Kalifornia olyan most, mint a legdurvább katasztrófafilmek

Nagyon ritka és őrülten cuki leopárdmacska született a Debreceni Állatkertben

Nagyon ritka és őrülten cuki leopárdmacska született a Debreceni Állatkertben

Szívmelengető fotókkal búcsúznak a szuperhősök Stan Lee-től

Szívmelengető fotókkal búcsúznak a szuperhősök Stan Lee-től

Több mint kétezer családot raktak az utcára idén

Több mint kétezer családot raktak az utcára idén