szerző:
hvg.hu

Egy nagy ámbráscetet találtak holtan a spanyol partoknál, a gyomrában 29 kiló műanyaggal.

29 kilogramm műanyagot szedtek ki a tudósok annak a nagy ámbráscetnek a gyomrából, amely még februárban sodródott partra Dél-Spanyolországban. A tízméteres hím cet boncolása során az El Valle Wildlife Recovery Center szakemberei műanyag zacskókat, egy üzemanyagkannát és rengeteg kötél- és hálódarabot találtak az állatban.

A teljes kivizsgálás során megállapították, hogy a cetnek azért kellett elpusztulnia, mert nem tudott megszabadulni a lenyelt műanyagtól. Az elzáródást okozott az emésztőrendszerében, és az emiatt fellépő fertőzés megölte. A sokkoló felfedezésben valójában semmi meglepő nincs, írja a Science Alert, hiszen minden évben több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, aminek jó része végül a vízi állatok gyomrában köt ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!