szerző:
hvg.hu

Ez nem vicc. Egy rendes, tisztességes, tudományos szaklapban publikált tanulmány állítása szerint elviselhetetlenül büdös van a bolygó légkörében.

Nem akarnánk a bolygó neve kapcsán az altáji viccekig lealacsonyodni, de a tudomány jelenlegi állása alapján nehéz ezt a ziccert kihagyni: a hétfőn a Nature Astronomy szaklapban megjelent tanulmány szerint a Naprendszer hetedik bolygójának, az Uránusznak a légköre annyira büdös, hogy olyan elviselhetetlen szaga például a záptojásnak vagy a szellentésnek van - foglalja össze a mashable.com.

Korábban tudósok már megállapították, hogy a bolygó felhői ammóniát és a kifejezetten záptojásszagot árasztó kén-hidrogént tartalmaznak, de eddig az atmoszféra összetételét közvetlenül nem tudták megfigyelni. A kén-hidrogénről még annyit megjegyeznénk, hogy ez a vegyület a Földön némely vulkáni gázban és kénes ásványvizekben fordul elő, mégpedig a kéntartalmú szénvegyületek rothadásakor képződik, többek között például a pöcegödörben.

A csillagászok ezúttal a Hawaiion található Gemini Obszervatóriumban, egy hétméteres teleszkópot használva figyelték meg az Uránusz felhőin megtörő fénysugarakat, ekkor szúrták ki a kén-hidrogén jelenlétét. A kutatást végző Patrick Irwin, az Oxford University munkatársának megállapítása szerint, ha egy szerencsétlenül járt embernek le kéne ereszkednie az Uránusz felhői közé, akkor nagyon kellemetlen és büdös élményben lenne része. Igaz, az illető még azelőtt megfulladna, hogy tudatosulna benne a szörnyű szag - fogalmazott a Space.com-nak.

Az Uránuszhoz hasonlóan ugyancsak jégbolygóként ismert Neptunusz légköri összetétele vélhetően hasonló. Ugyanakkor a gázbolygók, mint a Szaturnusz vagy a Jupiter, esetében a tudósok nem figyelték meg a kén-hidrogén jelenlétét, helyette csak ammóniát detektáltak. A különböző légköri összetétel, a nitrogén- és a kéntartalmú vegyületek eltérő egyensúlya a bolygók esetében nagy valószínűséggel annak köszönhető, hogy az említett égi testek más időben, és a Naptól eltérő távolságban keletkeztek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megmenekülhetünk? Az MTA már dolgozik a hatékony poloskacsapdán

Megmenekülhetünk? Az MTA már dolgozik a hatékony poloskacsapdán

Fegyverkezik az Orbán-kormány

Fegyverkezik az Orbán-kormány

A kormányfő vagy egy százados Flóra nevű lányát hozta haza a HM gépe Ciprusról?

A kormányfő vagy egy százados Flóra nevű lányát hozta haza a HM gépe Ciprusról?

Visszadobhatja az Európai Bizottság az olasz költségvetést

Visszadobhatja az Európai Bizottság az olasz költségvetést

Van-e érdekesebb Harry herceg szakállánál?

Van-e érdekesebb Harry herceg szakállánál?

Igazán menő főhadiszállást kapott a Volvo sportkocsimárkája, a Polestar – fotók

Igazán menő főhadiszállást kapott a Volvo sportkocsimárkája, a Polestar – fotók