szerző:
hvg.hu

Egy 38 éves connecticuti nő szervezetéből ötórás műtét alatt sikerült egy közel 60 kilós tumort eltávolítani. A daganat néhány hónap alatt nőtt ekkorára.

Összesen 12 sebész operálta meg azt a nőt, akinek a petefészkéből egy 59,8 kilós daganatot kellett kiműteni. Az operációra még februárban került sor, de csak most hozták nyilvánosságra a részt vevő orvosok az esetet.

A beteg novemberben vette észre, hogy ijesztő iramban egy tumor növekszik a baloldali petefészkében, a daganat hetente több kilóval lett egyre nagyobb. Az ötórás sebészi beavatkozás során nemcsak a daganatot kellett eltávolítani, hanem a baloldali petefészket, a petevezetéket, és a hashártya érintett szöveteit is.

A CNN által idézett, egyik sebész szerint a tumor a petefészek hámsejtjeiből indult növekedésnek, és folyadékkal volt megtelve. Különösen azok a hólyagszerű elváltozások, amelyekben folyadék lehet, tudnak megnőni nagy méretűre, de a sebész szerint a 60 kilós daganat így is nagyon ritkának számít. Az egyik legnagyobb tumor, amit valaha emberből eltávolítottak szintén egy ilyen petefészek-daganat volt, a stanfordi kórházban 1991-ben egy 137 kilós tumort műtöttek ki egy betegből.

Egy 2013-as tanulmány szerint a folyadékkal megtelt tumorok 80 százaléka jóindulatú.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI/hvg.hu Világ

Több mint két kilós tumort vettek ki egy kislány szájából

Szenegál orvosai nemzetközi egészségügyi szervezetekhez fordultak segítségért, hogy a szomszédos Gambiában élő kislány életét megmentsék. Végül az Egyesült Államokban operálták meg a 12 éves lányt, és a műtét jól sikerült.