szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rossz hírünk van. Lehet, hogy némelyek otthon féltve őrzött bordeaux-i bora nem is az, ami. Legalábbis, ha a Grands Vins de Gironde kereskedőház készletéből származik.

Alfred de Luze báró foroghat a sírjában, mire vetemedett az általa 1820-ban alapított Maison de Luza&Files borkereskedés mai utóda, amely büszkélkedik a történelmi múlttal, nemzedékek tapasztalatával, szakértelmével. A híres francia borvidék egyik legnagyobb kereskedésének tulajdonosi csoportja a cég honlapja szerint a "know-how, a szakértelem és a technikai felszereltség kombinációját kínálja a bordeaux-i borok avatott szakértőjeként". Hát, a kombináció ugyancsak sikerült nekik. Mint a 2017-ben indított rendőrségi nyomozás alapján kiderült, mintegy 6000 hektoliternyi különböző évjáratú és más-más pincészetből származó olcsó bort pancsoltak össze, palackoztak és értékesítettek eredeti, minőségi bordeaux-iként. A jelentős mennyiségű nedű főleg áruházláncok polcain landolt. Hogy pontosan hány országban, milyen üzletekben, arról sajnos nem szólnak a francia híradások.

©

A cég több mint 70 országban kereskedik, és többek között olyan márkák importőre, mint a De Luze, a Marque, a Chantecaille, a Lalande. Az elmúlt években minden jelentős nemzetközi szakvásáron (pl. a düsseldorfi Prowein) tekintélyes standdal jelentek meg, és folyamatosan bővítették hálózatukat.

A nyomozás lezárult, a vádak bizonyítást nyertek, a bordeuax-i törvényszéken pár hete megszületett az ítélet: 500 000 euró pénzbírság a fogyasztók becsapásáért, a borvidéket és a francia borágazatot érintő hitelrontásért. Hát, inkább nem latolgatjuk, megérte-e nekik. S nem is aggódunk, hogy nincs miből leperkálni a bírságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”

„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”

Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

Látványos karácsonyi díszbe öltözött egy pomázi tűzoltóautó

Látványos karácsonyi díszbe öltözött egy pomázi tűzoltóautó