szerző:
hvg.hu

Egy jó magas erkölcsi piedesztálról.

Az Origo egy pszichopedagógusra bízta Orbán Viktor népesedéspolitikai manifesztumának értő tolmácsolását, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a boldogság záloga a gyerek, és hogy hol kell keresni a bűnbakot, amiért ezt sokan mégsem képesek belátni. Mert hogy a gyerekvállalás ügyében

a kormány kész megállapodni, de a tinder-generációról ez kevésbé mondható el.

Az írásból úgy tűnik, felkészülhetünk arra, hogy a következő években a tinder-generáció lesz az új szitokszó. Ha pedig igazán rákapcsol a gyerekcsináló propaganda, még az is könnyen lehet, hogy a tinderező lesz az új migráns. Mert mi a gond a szakértő szerint ezzel a „felnövekvő – húszas éveit lassan elhagyó – generációs csoporttal”? Igen, az, hogy nem csinál gyereket. Egész pontosan úgy gondolja, hogy a gyerMekvállalás egyre kevésbé divat. (Az m betűt csak azért emeltük ki, hogy meglegyen a letűnt korok hangulata.)

©

A tinder-generációhoz tartozókról a szakértő tudja azt is, hogy ők „előre megfontolt szándékkal” nem alapítanak családot, és szerinte az, aki azt mondja, nem szül gyereket, csak azért nem vállalja a „gyerekcsinálást” (ami pedig ma már az igazi lázadás!), mert nem akar lemondani az „avocado-toastról”, a kétnaponta bulizásról és persze mi másról még: a „minden évben új iphoneról” (sic).

Ha reméltük is, hogy lesz érdemi társdalmi párbeszéd a gyerekvállalás ügyében, az ilyen írások után ez azonnal szertefoszlik. Mert most nagyon úgy tűnik, hogy a népességfogyás miatt kialakuló pánikban már nemcsak a gyerekvállalásba akarnak beleszólni, hanem abba is, hogy milyen kapcsolatból/ban szülessen ez a gyerek, és a gyerek szülei mihez tartsák magukat. Mintha tinderezőből nem lehetne szülő! Mintha gyerek mellett nem lehetne avocadós pirítóst enni! És persze: vagy gyerek, vagy buli, egy szülőnek már nem jár a szórakozás! Ezek azért elég merev keretek ahhoz, hogy minden szülő- és nemzőképes állampolgár beleférjen.

A gyerekvállaláshoz felelősség és bátorság kell, írja a szerző, de ez távolról sem jelenti azt, hogy a gyereket nem vállalók felelőtlenek vagy gyávák lennének. Nem az ilyen ujjal mutogatás és mocskolódás fogja megdobni a születések számát. Ha a kormány és a kormánymédia úgy gondolja, hogy tényleg az erkölcsi kioktatás a legcélravezetőbb demográfiai politika, akkor ez a megállapodás aligha fog összejönni Orbán Viktornak.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!