szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit tudósok mostanában kevesebbet hallatnak magukról, de a spanyolokban bízhatunk. Igazán jó hírrel lepték meg a borisszákat.

Már legalábbis azokat, akik a vörösborra esküsznek. Azt idáig is tudtuk, hogy "vért csinál". De hogy fogkrém helyett is jó?! A Journal of Agriculture and Food Chemistry hasábjain spanyol egyetemi kutatók jelentkeztek a szenzációs felfedezéssel: a vörösbor jót tesz a fogaknak. Mi több, a kortyolgatása felér egy alapos fogmosással. Idáig az úgy volt, hogy a fogorvosok óva intettek az alacsony pH-értékű, savas kémhatást produkáló ételek, italok (mint pl. a vörösbor a 4-es pH-val, vagy mint a kóla a 3-sal) rendszeres, pláne túlzott (kérdés, kinek mi a túlzás) fogyasztásától a fogzománcunk épsége miatt. Még fogínyvérzéssel, gyulladással is rémisztgettek, hiszen a savas cuccoktól felszaporodó mikróbák ebben is ludasak lehetnek.

©

Most viszont kiderült, hogy pH ide vagy oda, a vörösbor az áldásos antioxidánsok mellett olyan polifenolokkal is megajándékoz minket, amelyek nem engedik garázdálkodni a szánkban az efféle kórokozókat. A kutatás elég célirányos volt, hiszen eleve szőlőmagot, vörösborból készített kivonatot és a vörösbor polifenoljait vizsgálgatták. Összeeresztették a szánkban legtöbbször mutatkozó három baktériummal (Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum, Streptococcus mutans). A csatát megnyerte a vörösbor (kis probiotikum hozzáadásával pedig már csak szupelatívuszokban lehet beszélni a hatásáról).

A Journal of Agriculture and Food publikációját a Forbes szúrta ki, a Borászportál meg továbbadta, lehet, a jereváni rádió is bemondta, mi meg alig hisszük, hogy ilyen jó hírt kaptunk. Igaz, a brit tudósok nem erősítették meg. A spanyoloknak viszont sok jó vörösbora van.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!