szerző:
hvg.hu

A brit tudósok mostanában kevesebbet hallatnak magukról, de a spanyolokban bízhatunk. Igazán jó hírrel lepték meg a borisszákat.

Már legalábbis azokat, akik a vörösborra esküsznek. Azt idáig is tudtuk, hogy "vért csinál". De hogy fogkrém helyett is jó?! A Journal of Agriculture and Food Chemistry hasábjain spanyol egyetemi kutatók jelentkeztek a szenzációs felfedezéssel: a vörösbor jót tesz a fogaknak. Mi több, a kortyolgatása felér egy alapos fogmosással. Idáig az úgy volt, hogy a fogorvosok óva intettek az alacsony pH-értékű, savas kémhatást produkáló ételek, italok (mint pl. a vörösbor a 4-es pH-val, vagy mint a kóla a 3-sal) rendszeres, pláne túlzott (kérdés, kinek mi a túlzás) fogyasztásától a fogzománcunk épsége miatt. Még fogínyvérzéssel, gyulladással is rémisztgettek, hiszen a savas cuccoktól felszaporodó mikróbák ebben is ludasak lehetnek.

©

Most viszont kiderült, hogy pH ide vagy oda, a vörösbor az áldásos antioxidánsok mellett olyan polifenolokkal is megajándékoz minket, amelyek nem engedik garázdálkodni a szánkban az efféle kórokozókat. A kutatás elég célirányos volt, hiszen eleve szőlőmagot, vörösborból készített kivonatot és a vörösbor polifenoljait vizsgálgatták. Összeeresztették a szánkban legtöbbször mutatkozó három baktériummal (Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum, Streptococcus mutans). A csatát megnyerte a vörösbor (kis probiotikum hozzáadásával pedig már csak szupelatívuszokban lehet beszélni a hatásáról).

A Journal of Agriculture and Food publikációját a Forbes szúrta ki, a Borászportál meg továbbadta, lehet, a jereváni rádió is bemondta, mi meg alig hisszük, hogy ilyen jó hírt kaptunk. Igaz, a brit tudósok nem erősítették meg. A spanyoloknak viszont sok jó vörösbora van.

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!