szerző:
hvg.hu

A thai főváros egyik rendőrségi vezetője tájékoztatta a sajtót: a híres Wat Saket templom főpapja komoly gyanúba keveredett. Tíz, érdekes módon a saját nevét viselő bankszámlán összesen 130 millió bahtot, vagyis kb. 3,4 millió eurót találtak.

De a számlatulajdonost nem tudták megkérdezni, honnan is ez a rengeteg pénz, mert, a nemzetközileg Golden Mount Temple-ként ismert intézmény főnöke eltűnt. Utoljára pár napja látták a templomban. Európai ésszel kissé furcsa, hogy a végtelenül puritán életmódot követő buddhista szerzetesek főnöke kerül sikkasztás gyanújába. A kizárólag a spirituális tisztaságért élő, és csakis a hívek adomány ételeit fogyasztó szerzetesek, emberek tízmilliói számára jelentenek erkölcsi mércét a buddhista országokban.

A mostani botránynak vannak előzményei. 2015-ben egy másik híres bangkoki templom főszerzetese hajlandó volt visszaadni 20 millió euró illegálisan lenyúlt adományt, hogy elkerülje a bírósági eljárást. Ez az összeg a mostani botrányban forgó számnak a hatszorosa. De a Wat Saket-nek is volt már hasonló ügye, egy nagyvonalúan finanszírozott temetési szertartás kapcsán. Aztán az is ismertté vált, hogy egy elvben a szegények életmódját követő buddhista főpap magánrepülőn utazgat. És mindebben az a fő probléma, hogy az anyagi források az adományokból származnak. A templomoknak jutó pénzeket vizsgáló thaiföldi állami hivatal adatai szerint 2014-ben a 38 ezer buddhista templom 3,3 milliárd eurónak megfelelő adományt kapott. A globális jótékonykodást monitorozó World Giving Index szerint Thaiföld a világ harmadik leginkább jótékonykodó, adakozó országa, Mianmar és Málta után.

Thaiföldön a lakosság 77 százaléka támogatja pénzzel vagy élelmiszerrel, továbbá az élethez szükséges egyéb cikkekkel a szerzeteseket. Ma már a szupermarketek komplett, pagodáknak szánt jótékonysági csomagokat kínálnak: ebben van élelmiszer, ruhanemű és tisztálkodó szer. A szerény anyagi eszközökkel rendelkező emberek is elemi kötelességnek tekintik a szerzetesek támogatását, az adakozást. Persze vannak befolyásos üzletemberek, akik nem rizses csomagot, hanem dollár százezrekről vagy milliókról kiállított csekkeket adnak a templomoknak. Ez afféle lobbi tevékenység.

Elvben a buddhista egyháznak nincs befolyása a politikai hatalomra, legyen az félkatonai diktatúra, (most éppen az), vagy formálisan szabadon választott parlament és kormány. De a buddhista egyház háttérbefolyása Thaiföldön ma sokkal erősebb, mint például bármelyik keresztény egyházé Európában. Tehát borítékolhatók a további adomány botrányok, legalábbis addig, amíg marad valami a szabad sajtóból a thaiföldihez hasonlítható féldiktatúrákban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tudja, hogy melyik a világ legtisztább országa? Mégis szenved a klímaváltozástól

Tudja, hogy melyik a világ legtisztább országa? Mégis szenved a klímaváltozástól

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt

Letiltottak egy rém ijesztő Spotify-reklámot

Letiltottak egy rém ijesztő Spotify-reklámot

Hitelrontás, megtévesztés: igazgatók háborognak az iskolai rangsor miatt

Hitelrontás, megtévesztés: igazgatók háborognak az iskolai rangsor miatt

Hivatalosan még egy párt sem kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

Hivatalosan még egy párt sem kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

Se elem, se áram: ezt a zseblámpát elég vízbe mártani, és akár 100 óráig használhatja

Se elem, se áram: ezt a zseblámpát elég vízbe mártani, és akár 100 óráig használhatja