szerző:
hvg.hu

Akadt, aki daganatos betegnek adta ki magát, csak hogy hozzájusson a Horváth József által is vizsgált készítményhez. Mint kiderült, azért, hogy aztán a biológus nevével visszaélve forgalmazni tudja azt.

Néhány napja még aktív facebookozónak számított a 30 éves Horváth József, mígnem álhíroldalak és az őt becsapni próbáló felhasználók miatt úgy nem döntött: egy ideig távol tartja magát a közösségi oldaltól.

Az Index azt írja, a molekuláris genetikával és rákkutatással foglalkozó Horváth a Debreceni Egyetemen dolgozik. Ő kapta a 2015-ös Nemzetközi Roma Napon az Aranypánt-díjat, amit olyan romák kapnak, akik példaként állíthatók a környezetük elé.

A fiatal kutató egyik szakterülete a kannabidiol (CBD) orvosi felhasználása, mely életmentő gyógyszer-alapanyag lehet, kimutatták ugyanis, hogy használható szorongáscsökkentőként és görcsoldóként. De a benne lévő hatóanyagok miatt alkalmas még a hányinger csökkentésére, javíthatja az alvás minőségét, valamint a rákos sejtek elburjánzását is meggátolhatja.

A témával foglalkozó Horváthot sokan meg is keresték emiatt, aki rendszerint a Facebookon számolt be az újabb eredményekről. Akadt, akin segíteni tudott, de aztán elszabadult a pokol: rengeteg üzenetet kapott, melyek hangvétele egészen más formában íródott, mint a korábbiak.

Olyan eset is történt, hogy egy másik felhasználó daganatos betegnek kiadva magát kereste meg őt, hogy mindenáron CBD-re van szüksége. Mint kiderült, a férfi nem volt beteg, az egész arra ment ki, hogy forgalmazni tudja a szert, ehhez pedig adagolási/alkalmazási tanácsokat próbált kicsikarni Horváthból.

A biológus egy nap észrevette, hogy több viszonteladó, de még álhírportálok is az ő nevével visszaélve ígérnek segítséget. Közben róla szóló kamucikkek sora kezdett terjedni a Facebookon.

Horváth végül nem törölte magát, de azt írta, amíg az álhírhullám le nem apad, nem megy a közösségi oldal közelébe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!