szerző:
hvg.hu

A feminista szerző újraértelmezné a nemi erőszakot és az érte járó büntetést.

Készen áll arra, hogy kivívja maga ellen a feministák dühét, de kitart a véleménye mellett, hogy a nemi erőszak büntetését fel kell lazítani, és nem a „látványosan erőszakos bűncselekményt” kellene látni benne, hanem csak valamit, ami „lustaságból, gondatlanságból és érzéketlenségből” következik be. A kasztrált nő című 1970-ben megjelent könyv feminista szerzője, Germaine Greer a Hay irodalmi fesztiválon tartott előadást. Itt beszélt arról, hogy a nemi erőszak annyira gyakori a társadalomban, hogy a jogrendszer nem tud mit kezdeni vele, vagyis radikális változásra van szükség, és ehhez ő a feje tetejére akarja állítani a nemi erőszakról zajló párbeszédet. (Annyira komolyan gondolja, hogy hamarosan új könyve is megjelenik a témában.)

„A legtöbb nemi erőszak nem jár semmilyen sérüléssel. (…) A legtöbb nemi erőszakot a lustaság, a gondatlanság és az érzéketlenség eredményezi. Minden alkalommal, amikor egy férfi rámászik a kimerült feleségére, és minden áron élvezni akarja a házastársi jogait, akkor megerőszakolja őt. És ez soha nem fog a bíróság elé kerülni” – mondta Greer, aki szerint nem erőszakos bűncselekményként kellene tekinteni rá, hanem bele nem egyezéssel megvalósuló rossz szexként. „Ez olyan szex, ahol nincs kommunikáció, nincs gyengédség, ahol szó sincs szerelemről.”

A jogi problémát pedig azzal oldaná fel, hogy csökkentené a nemi erőszak büntetési tételét. „Ha azt mondjuk, higgyenek nekünk, bízzanak bennünk, ha azt mondjuk, hogy a vádjainknak bizonyítékul kell szolgálniuk, akkor mérsékelni kell a nemi erőszak büntetését.

Greer elismerte, hogy a felvetése ellentmondásos, és sok feminista azt mondja majd, hogy bagatellizálja a nemi erőszakot. „Lehet, hogy azt akarjuk hinni, hogy a pénisz egy halálos fegyver, és minden nő rettegésben él ettől a halálos fegyvertől, ami nyilván hülyeség. Nem igaz. Nem élünk a pénisz terrorjában. Egy férfi nem tud megölni a nemi szervével” – magyarázta Greer, aki egyébként 18 éves korában maga is nemi erőszak áldozata volt.

„A társadalom el akarta hitetni a nőkkel, hogy a nemi erőszak megsemmisítette őket. „Nem megsemmisülve vagyunk, hanem rohadt dühösek” – tette hozzá. Greer szerint a heteroszexuális szex komoly válságban van, és elismeri, hogy ebből a válságból több jut a nőknek.

A Weinstein-botránnyal kapcsolatban kifejezetten pesszimista, szerint az ügynek csak az ügyvédek lesznek a nyertesei.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!