szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Hogy született meg az abortusztörvényeket fellazító csendes forradalom?

Írország rövid időn belül kétszer is rácáfolt a róla konzervatív katolikus államként kialakult képre: három éve az egyneműek házasságkötését engedélyezte nagy többséggel egy népszavazás, most pedig Európa egyik legszigorúbb abortuszszabályozását vonták vissza. Az ír népszavazások történetében az egyik legmagasabb, 64,1 százalékos részvétel mellett 1,4 millió szavazó támogatta az alaphelyzetben a terhesség 12. hetéig végrehajtható abortusz törvényessé tételét, kétszer annyian, mint ahányan ellene voksoltak.

A mostani népszavazás is megmutatta, hogy a katolikus egyház befolyása Írországban alaposan meggyengült, és bár az írek többsége nem tagadta meg a hitét, lényegesen kevesebben gyakorolják a vallásukat, mint két évtizede. Csalódtak például, amiért eltussolták az egyházi iskolákban, intézményekben előfordult gyerekmolesztálási botrányokat.

Az egy éve hivatalba lépő, a homoszexualitását nyíltan vállaló Leo Varadkar ír kormányfő csendes forradalomként értékelte a történteket, ami lehetővé teszi, hogy a modern Írországnak modern alkotmánya legyen.

Az ír népszavazás hátteréről és lehetséges mellékhatásairól a friss HVG-ben olvashat részletesebben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Hatgólos előnyt elszórva, hosszabbításban esett ki a magyar férfi kézilabda-válogatott a vb-negyeddöntőben

Hatgólos előnyt elszórva, hosszabbításban esett ki a magyar férfi kézilabda-válogatott a vb-negyeddöntőben

Vírusölő maszkot gyárt egy francia vállalkozás

Vírusölő maszkot gyárt egy francia vállalkozás