szerző:
hvg.hu

Most először sikerült ezt lefilmezni.

Videóra vették, ahogy egy rétisas megevett három feketególya-fiókát a Gemenci erdőben – számolt be az RTL Klub.

A védett gólyák fészkét azért figyelik kamerákkal, mert korábban gyanús körülmények között tűnt el néhány fióka, és gyanították, hogy a rétisasoknak is köze lehet ehhez, de most ez be is bizonyosodott.

A felvételeken az látszik, hogy egy rétisas odarepül a fészekhez, és rátelepszik a feketególya-fiókákra, majd a csőrével csipkedni kezdi őket. Egyenként megöli a madarakat, majd eszik is belőlük.

Kalocsa Béla ornitológus a csatornának azt mondta, a felnőtt gólyapár egyik tagja ugyan próbálta elkergetni a sast, de végül nem járt sikerrel. A szakember szerint a sas ritkán támad gólyákra, inkább halakkal táplálkozik, de most a folyók alig áradtak, így onnan kevesebb élelemhez jutott. 

Tóbiás, a szintén Gemencen élő fekete gólya fészkét az interneten élőben lehet követni, de az ő családját egyelőre nem érte bántódás.

A teljes felvétel a rétisasról és a fiókákról itt látható:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!