szerző:
hvg.hu

Ráadásul zöldíti egy környezetszennyező szokásunkat is.

Jelenleg a kapszulás kávé az egyik legkörnyezetszennyezőbb luxus, amit megengedünk magunknak – ha a műanyagból és alumíniumból készült használt kapszula a kommunális hulladék közt landol.

A Nespresso – az egyik fő bűnös – első lépésként megoldotta, hogy 2012-től az üzleteiben, majd 2017-től a fogyasztók otthonaihoz kiszállva is hajlandó visszagyűjteni a használt kapszulákat. Ezekből aztán például újra kapszula készül, illetve most a magyar Tipton nevű céggel társulva limitált szériás szemüvegkereteket gyártatnak – például napszemüveghez.

©

Az egyedi tervezésű szemüvegkeret-kollekciót a Kazaar, a Livanto, a Dharkan és a Roma fantázianevű kapszulák alumínium részéből készítik. A keretek sajnos nem lesznek elérhetőek kereskedelmi forgalomban, a Roadster szerint viszont a Nespresso vásárlói számára limitált mennyiségben megvásárolhatóak lesznek – tehát az akciónak egyelőre inkább kampányértéke van, hogy felhívja a figyelmet az alumínium újrafelhasználásának sokféle lehetőségére.

A magyar Tipton cég már eddig is élen járt az újrahasznosításban, bakelitből készült Vinylize szemüvegeit az egész világon ismerik és elismerik. Például olyan világsztárok hordanak Tipton-keretet, mint Sir Elton John, Lenny Kravitz, Michael Madsen, Tarantino, Robbie Williams vagy Bono a U2-ból. A Cinematiq Eyewear keretek szárában pedig 16 és 35 mm-es beépített filmtekercs található.

A magyar származású Tipton Zakariás az Egyesült Államokban kezdett el szemüvegkereteket gyártani, majd 2001-től Magyarországon készíti őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Élet+Stílus

40 ezerért ehetünk Gundel-menüsort a Gellért lakosztályában

A hazai vendéglátás eddigi történetének legismertebb nevei fuzionálnak egy hétvégére, bemutatva Gundel Károly gasztronómiai örökségét az idén 100 éves Gellért Szállóban. A „Gundel a Gellértben” gasztronómiai hétvége június 23-án egy Lakosztályétteremmel, 24-én pedig egy Sunday brunch-csal várja a vendégeket Budapest egyik legszebb szállodaépületébe.